Data actualizării:
Data publicării:

Arborele Memoriei - o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Asociația Teatru 2.0, alături de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, alături de Federația Comunităților Evreiești din România, anunță deschiderea expoziției Arborele Memoriei vineri, 8 Noiembrie 2024, de la ora 12, la Sinagoga Mare, strada Vasile Adamache nr. 11. Intrarea este liberă. Program de vizitare: de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 17 noiembrie, între orele 11 și 18, cu excepția zilelor de sâmbătă.

Expoziția a fost realizată în cadrul proiectului interfața 5.1 și valorizează memoria supraviețuitorilor Holocaustului din România în formate inovative New Media și formate clasice, propunându-și să accesibilizeze tematica Holocaustului și pentru publicul tânăr.

Proiectul a valorificat, pentru publicul larg, pentru prima dată, arhiva de interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului în România precum Vasile Nussbaum, Iancu Țukerman, Miriam Bercovici sau Leonard Zăicescu, realizate în cadrul proiectului interfața în anul 2014, proiect în care a fost produs spectacolul inter@FAȚA. Interfața 5.1 își propune să contribuie prin expoziția Arborele Memoriei la dezvoltarea memoriei Holocaustului în România prin formate mixte digitale inovative.

În cadrul proiectului interfața 5.1 au fost produse o aplicație AR, un film documentar și un scurt metraj de animație.

Aplicația interface 5.1 este o aplicație de realitate augmentată (AR) geolocalizată, care construiește un memorial colectiv pentru victimele și supraviețuitorii Holocaustului în
România. În cadrul aplicației poți contribui la memoria colectivă a Holocaustului, completând informații despre victimele și supraviețuitorii Holocaustului sau poți vizita memorialurile virtuale și afla informații despre Holocaust pe teritoriul României.

Documentarul Cine suntem? va putea fi vizionat alături de interviurile cu supraviețuitori prin intermediul aplicației de Realitate Augmentată, alături de animația Nucul sau în cadrul expoziției Arborele Memoriei între 8 și 17 noiembrie.

Animația Nucul pornește de la un eveniment crucial din timpul detenției la Auschwitz povestit de Vasile Nussbaum (atunci un adolescent), supraviețuitor al Auschwitzului, Buchenwald-ului și Niederorschel, precum și de la mărturiile directe și indirecte ale altor supraviețuitori și victime ale Holocaustului. În Nucul un adolescent descoperă că el nu vrea să facă această alegere a vieții și a morții nici cu prețul vieții fratelui său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel