Data actualizării:
Data publicării:

De ce câinii dau din coadă? Explicația nu este atât de simplă cum îți imaginai

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Adesea ne gândim că atunci când un câine dă din coadă este semn de bucurie, dar studiile au arătat că datul din coadă nu transmite pur și simplu fericirea unui câine. 

Coada unui câine este un instrument de comunicare pe care îl folosește pentru a-și exprima emoțiile față de alte animale și, într-adevăr, față de noi ca proprietari.

De ce câinii dau din coadă?

Câinii vor da din coadă pentru a transmite o serie de emoții: fericire, nervozitate, senzație de amenințare, anxietate, supunere și entuziasm, potrivit The Healthy Pet Club.

Se crede că atunci când un câine este relaxat, coada lui va sta în poziție de odihnă. Această poziție va varia în funcție de rasa câinelui. Unii câini au o coadă ondulată, cu aspect rigid, iar alții pot avea o coadă lungă care coboară în poziție naturală. Atunci când emoțiile sunt evocate, apare clătinarea cozii.

Dacă un câine este speriat sau supus, deseori își va ține coada în jos și, eventual, o va ascunde între picioare. 

Câinii care sunt atenți sau entuziasmați își vor ține coada mai sus decât poziția naturală. Adesea, coadă ținută în sus, cu o mișcare rapidă va însemna adesea că un câine este fericit sau entuziasmat.

Când un câine este curios de ceva, își va ține coada drept în poziție orizontală. 

Un câine agresiv va avea adesea o coadă foarte rigidă, ținută în poziție verticală.

Ce arată cercetările

Cercetările recente demonstrează că direcția mișcării cozii poate comunica emoții complexe altor câini. Prin monitorizarea comportamentului „câinilor observatori” care urmăresc un alt câine care dă din coadă, s-a demonstrat că patrupezii își transmit emoții pozitive unul altuia, dând ușor coada spre dreapta. Pe de altă parte, se trăiesc mai multe emoții negative dacă un câine dă puțin coada spre stânga.

Cercetările efectuate la alte specii, inclusiv la oameni, au arătat că partea stângă a creierului controlează emoțiile pozitive, iar partea dreaptă controlează emoțiile negative.  

Cozile nu sunt doar pentru comunicare

Câinii nu își folosesc coada doar pentru comunicare. Este adesea folosită pentru a ajuta la echilibru și stabilitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel