De Ce arderea lumânărilor parfumate e periculoasă pentru sănătatea ta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Lumânările parfumate ar putea bloca aerul din casa ta - punându-ți familia în pericol de a inhala praful și sporii fungici, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego au investigat diferiți factori care contribuie la poluarea aerului în interiorul casei.

Cum se așteaptau, fumul de țigară și fumul de marijuana au înfundat mediul înconjurător.

Spre surprinderea lor, lumânările la modă și produsele de curățare - tratate ca mașini de curățat aerul - au avut, de asemenea, un efect dăunător semnificativ asupra poluării aerului, ducând la creșterea riscului de probleme de sănătate ale proprietarilor de case.

Pentru acest studiu, echipa de cercetare a recrutat aproape 300 de familii care locuiesc în San Diego cu cel puțin un copil în vârstă de 14 ani și un tânăr și un fumător.

Aceștia au instalat o pereche de monitoare de particule de aer în fiecare dintre case, unul în zona celui mai apropiat de locul în care se produce fumatul și unul în dormitorul copilului.

Monitoarele scanează continuu aerul pentru particule fine de dimensiuni cuprinse între 0,5 și 2,5 micrometri - o gamă care include praf, spori fungici, emisii auto și produse secundare de combustie.

Această gamă de dimensiuni este crucială pentru sănătatea umană: aceste particule sunt de o dimensiune care poate ajunge adânc în plămâni, unde acestea pot influența o varietate de complicații ale sănătății, inclusiv probleme respiratorii și cardiovasculare.

În decurs de trei luni, monitoarele au transmis datele cercetătorilor despre calitatea aerului din case.

În două ocazii, echipa a efectuat interviuri pentru a întreba ce activități au avut loc în casă în diferite momente, cum ar fi gătitul, curățarea și fumatul.

În cele din urmă, oamenii de știință au corelat activitățile gospodăriilor cu datele lor privind monitorizarea calității aerului și a apărut o imagine clară.

Casele care au raportat că au fumat țigări în interior au avut un nivel mediu al particulelor care era aproape dublu față de cel al locuințelor fără fumat în locuințe.

Aceste particule conțin nicotină și produse secundare de combustie cunoscute a fi periculoase pentru sănătatea oamenilor, în special a copiilor.

Marijuana fumată a contribuit la poluarea aerului in casa la fel de mult ca fumatul tutun - prima data o astfel de constatare a fost raportat.

În cele din urmă, arderea lumanarilor și a tămâiei, prăjirea hranei în ulei și pulverizarea produselor de curățare au crescut de asemenea numărul de particule fine în aer.  

"Scopul cercetării noastre este, în cele din urmă, să găsim modalități eficiente de promovare a locuințelor fără fumat și, de asemenea, să găsim strategii bune, în general, pentru reducerea expunerii la poluarea de uz casnic", a spus Klepeis.

"Constatările din activitatea noastră vor permite o mai bună educație și feedback familiilor".

Bellettiere declară că echipa va urmări rezultatele sale de marijuana pentru a afla dacă poluarea ridicată a aerului care rezultă din fumatul marijuanei se traduce într-o expunere crescută la produsele secundare de combustie și canabinoidele la nefumătorii care trăiesc în casă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel