De ce activitățile paranormale sunt mai pronunțate noaptea. Legătura cu credința în fenomene extraterestre, fantome și demoni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Cercetătorii au aflat de ce activitățile paranormale sunt mai predispuse să apară pe timpul nopții.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că o calitate mai slabă a somnului a fost asociată cu credințe mai puternice în fantome și demoni, capacitatea oamenilor de a comunica cu morții, experiențele apropiate de moarte ca dovadă a unei vieți de apoi și extratereștrii care vizitează Pământul.

Această calitate redusă a somnului a inclus o eficiență mai scăzută a somnului, o latență mai lungă a somnului, o durată mai scurtă a somnului și creșterea simptomelor de insomnie, raportează autorii studiului.

În plus față de măsurile auto-raportate ale calității somnului, cercetătorii au descoperit că credința că extratereștrii au vizitat Pământul este asociată cu paralizia somnului și sindromul exploziei în cap, o tulburare caracterizată prin senzația unui zgomot puternic sau a unui sunet de lovire în interiorul craniului unei persoane. .

Paralizia somnului – în care o persoană este conștientă și alertă, dar nu se poate mișca, fără alte simptome ale unei tulburări de somn precum narcolepsia – a fost, de asemenea, asociată cu credința că experiențele în apropierea morții sunt dovezi pentru viața după moarte, a constatat studiul.

„Din câte știm, aceasta este o descoperire inedită care merită examinată în continuare”, scriu cercetătorii.

Legătura cu paranormalul

Aceste constatări se potrivesc în general cu studiile anterioare, notează oamenii de știință, care au găsit, de asemenea, legături între credințele paranormale și variabilele somnului, în special paralizia somnului. Cercetătorii își propune să examineze o gamă mai largă de variabile de somn cu un eșantion mai mare.

Oamenii de știință au efectuat studiul printr-un sondaj online, recrutarea fiind publicată prin intermediul rețelelor sociale și de către BBC Science Focus Magazine. Cercetarea a strâns 8.853 de participanți, toți peste 18 ani, care au răspuns la întrebări despre mai multe subiecte paranormale și variabile ale somnului.

„S-a descoperit că un nivel mai ridicat de credință paranormală a fost asociat cu o calitate subiectivă mai slabă a somnului”, au raportat autorii studiului.

Deoarece paralizia de somn poate implica halucinații vizuale și auditive, iar sindromul exploziei în cap are sunetul omonim, rezultatele sugerează că credința în extratereștri poate fi legată de tulburări de somn care prezintă sunete sau imagini.

„O explicație pentru aceste asocieri este, prin urmare, că cineva care experimentează sunete sau imagini asociate cu somnul ar putea interpreta acest lucru ca o dovadă că există extratereștri sau alte ființe supranaturale”, mai scriu oamenii de știință, deși notează că sunt încă necesare mai multe cercetări pentru a testa acest lucru, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel