De ce a făcut „Românii au talent“ o audienţă dublă faţă de „Dansez pentru tine“. Cântarea României, reloaded - VIDEO
Debutul show-ului „Românii au talent“ i-a surprins chiar şi pe şefii televiziunii din Pache Protopopescu. Audienţa a fost dublă faţă de ”Dansez pentru tine”, cel mai de succes produs al ProTv. Cum explică sociologii acest fenomen social? Tradiţia unor spectacole gen Cântarea României, reclama făcută de show-uri similare din alte ţări, respectiv naţionalismul, şi banalizarea suferinţei, pe care o vedem la tot pasul şi nu ne mai impresionează-iată doar câteva dintre explicaţii.
„Acest nou show de televiziune a avut parte de ani buni de reclamă, care a ridicat orizontul de aşteptare al publicului, ne explică sociologul Ana Bulai. Mă refer la spectacolul care l-a lansat pe Busuioc, în Spania, care e făcut după aceeaşi reţetă, la popularizarea de care s-a bucurat Susan Boyle, pe internet, după ce a devenit faimoasă la Englezii au talent“.
Potrivit psihologului Ana Bulai, acest produs media era aşteptat, deja, şi în România exact aşa cum în anii 90 aşteptatm să vină şi la noi McDonalds sau Burger King. „Pe de altă parte, intervine şi naţionalismul: adică românii n-au talet? Noi nu putem să facem la fel? Mai intervine şi tradiţia. Înainte de 89, era Cântarea României, când se făceau concursuri de amatori. E o Cântare a României ceva mai pop, pentru tineri, realizată cu tehnica secolului 21. O Mamaia copiilor realizată mai occidental, mai profesionist“, explică Ana Bulai.
Pe de altă parte, uşurinţa mai mare din partea telespectatorilor de a aprecia prestaţia concurenţilor face ca acest show să fie mai accesibil. „La Dansez pentru tine, spectatorul avea dificultăţi în a aprecia coregrafia, erau multe elemente tehnice, se apela la cunoştinţele juriului. Aici, oricine poate şti dacă îi place sau nu cum cântă un concurrent“, spune psihologul Ana Bulai.
De asemena, un alt atu al noului show de televiziune este reprezentat de erodarea, în timp, a emisiunii precedente. „Cazurile sociale de la Dansez pentru tine se banalizaseră. Fiecare avem un astfel de caz în bloc sau pe stradă şi trecem pe lângă el făcându-ne că nu îl vedem. Publicul vrea distracţie sau cinismul de a râde la gafele unor concurenţi. În timpuri dificile economic, nu mai sunt resurse de compasiune pentru handicapaţi etc. mai degrabă se caută speranţa: uite, avem şi noi talente care ne vor scoate în rând cu lumea”.
Citeşte şi:
Adrian Ţuţu – E evident că românii au talent – VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News