Datoria externă. România nu plătise tot în 1989. Adrian Vasilescu, dezvăluire
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Plata datoriei externe a României s-a făcut, până în 1989, cu o singură excepţie, dintr-un motiv explicat de Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu la Banca Naţională. 

Plata datoriei externe, marea ambiţie a lui Nicolae Ceauşescu s-a făcut, cu sacrificiile pe care le cunosc şi le-au simţit pe propria piele toţi cei care au trăit perioada anilor '80, cu o singură excepţie: o datorie faţă de China care nu a fost plătită dintr-un motiv dezvăluit, la DC News, de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"S-a înfuriat Ceauşescu, a făcut cu mâna cum obişnuia să facă, şi când făcea cu mâna urma un dezastru, a întors spatele băncilor cu care fusese în foarte bune relaţii şi le-a spus: vreau să termin cu voi, vă plătesc toată datoria până în 1989. Ceea ce a şi făcut.

Cu o singură excepţie: chinezilor nu le-a plătit o datorie de 500 de milioane de dolari, dar nu pentru că nu a vrut să le-o plătească, ci, nu ştiu cum Dumnezeu, s-a produs o rătăcire în acte, iar o datorie de 500 de milioane de dolari la chinezi a rămas neplătită. Chinezii au venit ulterior cu datoria asta şi li s-a plătit, treptat. Datoria externă nu era lichidată în 1989 pentru că a rămas această restanţă în urma unei încurcături", a povestit Adrian Vasilescu, la DC News.

Urmăreşte aici dezvăluirile lui Adrian Vasilescu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel