Data publicării:

Datoria externă, mediatizată prin ştiri FALSE. Adrian Câciu, avertisment: Devine evident...

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Adrian Câciu
Adrian Câciu

Economistul Adrian Câciu aduce lămuriri despre datoria externă a României şi spune că s-au creat foarte multe ştiri false pe acest subiect. 

"Referitor la datoria externă a României, aţi fost asaltaţi mereu cu fake newsuri create pe jumătăți de adevăr și vi s-a spus că cei care au guvernat au îngropat țara în datorii. Iată că datoria externă a României a ajuns la 106 miliarde euro la finalul anului 2019, față de 92,5 miliarde euro în decembrie 2016.

Când discutăm de datorie externă, în cifrele de mai sus regăsim suma datoriei private și datoriei publice. În termeni nominali, observăm că datoria externă totală a crescut cu 13,5 miliarde euro în 3 ani, în contextul în care PIB-ul a crescut cu 48 miliarde euro.

În termeni reali, de ponderi raportate la PIB, observăm că datoria externă a scăzut de la 54,3% din PIB în anul 2016 la 48,6% din PIB la finalul anului 2019.", a scris Adrian Câciu pe Facebook. 

"Este evident..."

"Din punct de vedere structural, pentru un stat, contează datoria publică externă pentru că în felul acesta statul poate să se asigure că eventualele fluctuaţii sau șocuri externe îl pun în situații de vulnerabilitate economică sau nu îl afectează.

Când ne uităm comparativ la valoarea nominală a datoriei publice externe, observăm faptul că această a a crescut, în termeni nominali de la 32,24 miliarde euro în decembrie 2016 la 39,49 miliarde euro în decembrie 2019. O creștere nominală cu 7,25 miliarde euro, în contextul unei creșteri a PIB cu 48 miliarde euro, o creștere a veniturilor bugetare cu 20,8 miliarde euro şi o creştere a valorii investițiilor cu 19,2 miliarde euro.

Devine astfel evident că această creștere nominală este mult sub creșterea valorii investițiilor realizate sau a veniturilor bugetare suplimentare și că, raportat la PIB apare că pondere în scădere.

Dacă facem raportarea la PIB 2016-2019, o să observăm că ponderea datoriei publice în PIB era de 21,8% din PIB în anul 2016, iar această a ajuns să fie doar 18,11% din PIB la finalul anului 2019.

Această scădere provine dintr-o abordare responsabilă a modului de gestionare a datoriei publice, care a avut că obiect în primul rând internalizarea datoriei și diminuarea riscurilor externe asupra datoriei publice (diminuarea ponderii datoriei externe în total datorie publică dar și că pondere în PIB) dar și restructurarea datoriei publice și reducerea componenței imediate a acesteia, respectiv datoria pe termen scurt care a ajuns la 3,2% în 2019 de la 6,8% în 2016.", a mai scris economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel