Data publicării:
Date interesante despre banii românilor. Marian Siminică (ISF) spune că avem un paradox
Marian Siminică, directorul executiv ISF, a prezentat un sondaj referitor la comportamentul financiar al românilor, în cadrul conferinței „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital”, organizată de DC News.
„Am inițiat un proiect de cercetare la nivelul institutului, bazat pe un sondaj de opinie, realizat cu sprijinul Inscop Research, cu un eșantion de 1303 persoane, acoperire națională, vizând toate persoanele cu vârsta peste 18 ani. Am selectat niște rezultate interesante (...) și sunt niște concluzii care cred că ne vor ajuta ca să ne calibrăm proiectele de educație financiară.”, a spus Marian Siminică, directorul executiv ISF.
„Primul slide se referă la cunoștințele publicului cu privire la acțiuni, obligațiuni sau fonduri. Vorbim despre o acoperire națională - urban, rural, persoane cu venituri mari și venituri mici, avem toate criteriile socio-demografice.”, explică directorul executiv ISF.
„Îngrijorător este că doar două treimi dintre participanții la studiu au spus că au cunoștințe și că au auzit despre acțiuni, obligațiuni și fonduri de investiții. Vă dați seama câtă piață avem pentru educație financiară dacă o treime nu au auzit? Nu mai vorbim de faptul că ei nu sunt nici măcar eligibili pentru a investi pe piața de capital, atâta vreme cât nu au auzit de astfel de instrumente.”
”Paradoxal este că pe categorii socio-demografice, mai multe cunoștințe au persoanele în vârstă - 73% din persoanele peste 60 de ani au declarat că au cunoștințe. La tinerii între 18 și 29 de ani, undeva la 63% au cunoștințe.”, potrivit lui Marian Siminică.
Surse de informații cu privire la produsele financiare
„Aici, într-adevăr (n.r. studiul) nu se referă numai la acțiuni sau obligațiuni, inclusiv asigurările intră în studiu. O pondere semnificativă, o treime, nu achiziționează servicii financiare. Apoi vedem că paginile web ale instituțiilor financiare se află pe primul loc, cu 22,4%, iar apoi avem vizitele la sediul instituțiilor, practic comunicarea directă cu entitatea (18,2%).”, precizează Marian Siminică.
„Oarecum, surprinzător este că foarte mulți participanți dau mai mult credit rudelor și prietenilor, 15,8%, decât specialiștilor sau consultanților în analiză financiară (10,7%). Poate că teama pentru costuri suplimentare de consultanță ar putea să fie printre motive, însă în același timp, un sfat profesionist chiar dacă are un cost, din perspectiva mea e mai valoros decât sfatul unui prieten neasumat.”
„Și aici sunt diferențe pe medii socio-demografice. Ce am constatat din centralizarea datelor, în general, tinerii, persoanele cu studii superioare și cele cu venituri ridicate se informează din paginile de internet ale studiilor financiare, iar persoanele în vârstă preferă, mai degrabă, să meargă la sediul instituțiilor financiare.”, mai pune Marian Siminică.
Comportamentul financiar al românilor
„Următorul slide ne arată că avem o părere bună despre noi, aproape 90% dintre participanții la sondaj consideră că sunt persoane organizate când vine vorba de gestiunea banilor. E adevărat că sunt 10,8% care își asumă că nu sunt bine organizați.”, a mai precizat Marian Siminică.
„Un sfert dintre participanți au declarat că au o rezervă financiară care le-ar permite să nu aibă probleme o perioadă mai lungă de 6 luni. Foarte mult, 20,3%, s-au declarat fără economii. Cu economii de mai puțin de o lună (13,9%) practic tot acolo sunt, cu un salariu de la o lună la alta. Practic, o treime dintre respondenți au o reziliență scăzută, o problemă structurală care necesită soluții structurale.”
„Și aici avem niște segmentări pe categorii. Persoanele cu studii primare au declarat că nu au economii, preponderent, cu mult peste medie, la fel ca persoanele cu venituri scăzute. În timp ce persoanele cu economii pentru perioada de șase luni sunt persoanele peste 60 de ani și persoanele, așa numite, „gulere albe”, cu funcții de conducere, care au și venituri ceva mai bune.”, a continuat Marian Siminică.
Siminică (ISF): Am fost surprins să văd că cei mai mulți români preferă economiile în valută
„Un sfert dintre participanți a declarat că are o rezervă financiară care ar permite să nu aibă probleme o perioadă mai lungă de șase luni. 20 la sută, fără economii și cu economii pentru mai puțin de o lună, practic tot acolo sunt, cu banii de la un salariu la altul - ajungem la 33 la sută dintre respondenți, deci o treime dintre participanții la sondaj are dificultăți financiare. (...) Persoanele cu studii primare au declarat că nu au economii. Cei care au declarat că au economii pentru o perioadă mai mare de șase luni sunt persoanele peste 60 de ani și persoanele în funcții de conducere, care au și venituri ceva mai bune”, a precizat, joi, Marian Siminică, Director Executiv ISF.
„Am fost surprins să văd că cei mai mulți preferă economiile în valută, chiar să-i țină acasă în valută. Consideră valuta o formă de protecție mai sigură împotriva inflației, cel puțin la acest moment. În urmă cu 15 ani, era predilecția românilor de a economisi în valută și a ține banii acasă. Și pe acest sondaj se consideră că au încredere în această formă foarte mulți. Puțini (3,5 la sută) au investiții în acțiuni și obligațiuni. Ne arată diferența între ceea ce ne dorim să fie și ceea ce este în realitate”, a explicat Marian Siminică.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News