Daraban, președinte CCIR: Ne apasă greu. Trebuie să recunoască și cel mai pesimist sociolog - video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Mihai Daraban
Mihai Daraban
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a oferit de la cel mai mare eveniment de business al anului, „International Business Forum”, informații importante.

În cadrul unui interviu acordat joi, 30 august, în exclusivitate pentru DCNews, referindu-se la evenimentul International Business Forum", a spus că este „o inițiativă bună a Ministerului Comerțului și a mediului de afaceri". „A creat o oportunitate de întâlnire pentru ambasadorii noștri acreditați în străinătate, ambasadorii străini desemnați în București, mediul de afaceri, consilieri economici. Este și săptămâna diplomației, sunt cam toți pe aici. A contat și contează pentru ideea de internaționalizare a businessului românesc", a declarat Mihai Daraban.

„Ne apasă greu"

„Un efort care trebuie făcut este să reducem puțin acest deficit comercial care ne apasă foarte greu", a afirmat acesta. Întrebat dacă deficitul este mare deoarece consumăm prea mult din Occident sau producem prea puțin, a răspuns astfel: „Ambele idei sunt adevărate. Pe de o parte, avem un import de 75,6 miliarde euro, cel puțin anul trecut, pe care, din păcate, instituții ale statului refuză să-l desfacă puțin în componente ca să înțelegem ce înseamnă de fapt. Trebuie să recunoască și cel mai pesimist sociolog, importul este cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului. Nu cred că există un alt indicator să comensureze ce dorește piața ca importul. Toți am auzit de producție pe stoc și așa mai departe, dar de import pe stoc nu prea am auzit. Mai mult de atât, trebuie să recunoștem și noi că importul la noi este în general precomandat", a precizat președintele CCIR.

„Repet, import pe stoc nu există. Am dori să înțelegem, de exemplu, ce valoare este așezată în spatele unui brand, dacă vreți din domeniul electrocasnicelor. Dacă vedem o cifră foarte mare, ne-am putea duce în țara de origine a acelui brand și să-i întrebăm ce vor ca să ajungă să producă în România", a mai spus Daraban.

Video

Răspunsul complet, mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel