Dănileț, la cinci voturi de excludere. 84 de judecătorii au decis revocarea lui din CSM
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Funcția lui Vasilică Dănileț în Consiliul Superior al Magistraturii atârnă de un fir de ață, împărțit în cinci bucăți. Până în prezent, 84 de judecătorii au votat pentru revocarea lui Dănileț din Consiliu. Dacă încă cinci instanțe vor hotărî asemenea, atunci se va ajunge la 89 de judecătorii ce nu mai vor să fie reprezentate de magistrat, echivalând cu revocarea lui din funcție.

Vasilică Dănileț se apropie cu pași repezi spre excluderea din CSM. În doar zece zile, 84 de judecătorii au votat pentru înlăturarea judecătorului din Consiliu. Mai e nevoie de votul a doar cinci instanțe pentru a se înfăptui revocarea lui Dănileț din cadrul CSM, fără drept de apel. Chiar și în acest context, el nu renunță la candidatura depusă pentru postul de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, depusă pe patru ianuarie.

E posibil ca noua ședință de plen a CSM, din 23 ianuarie, în care urmează să se aleagă vicele, să-l prindă pe magistrat la judecătoria din Cluj, de unde provine. Fosta președintă a instituției, Alina Ghica, a vrut și ea postul de vice dar și-a retras ulterior candidatura. Și pe numele ei există o procedură de revocare în derulare.

Procedura de excludere a lui Vasilică Dănileț din CSM a fost declanșată de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, pe șapte ianuarie. Aceasta a considerat că magistratul a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii, contrar celor însușite în proiectul său de candidatură.

”În momentul de față 84 de judecătorii au votat pentru revocarea din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a judecătorului Cristi Vasilică Dănileț. Alte 28 de judecătorii au votat împotriva revocării acestuia. Un lucru este sigur. Dacă alte cinci judecătorii votează "pentru"  revocarea lui Dănileț din funcția de membru al CSM, atunci acesta va fi revocat. Nu va mai reprezenta judecătorii. Asta arată că judecătorii care l-au ales nu îl mai vor. Este important că judecătoriile din marile orașe au votat în favoarea propunerii de revocare, și desigur și altele mici. Este necesar un număr de 89 de judecătorii pentru revocarea lui și în momentul de față suntem foarte aproape de a atinge acest prag”, a declarat judecătorul Bogdan Mateescu, de la Judecătoria din Râmnicu Vâlcea, pentru luju.ro.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie. Fiecare judecătorie este obligată să întrunească ședințe pentru a vota revocarea sau nu din funcție a membrului Consiliului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel