Daniel Olteanu, scenariu sumbru pentru România: Ne așteaptă o iarnă siberiană din punct de vedere financiar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Daniel Olteanu, scenariu sumbru pentru România: Ne așteaptă o iarnă siberiană din punct de vedere financiar / Foto: Pixabay
Daniel Olteanu, scenariu sumbru pentru România: Ne așteaptă o iarnă siberiană din punct de vedere financiar / Foto: Pixabay
Daniel Olteanu, președinte ALDE, susține că pe români îi așteaptă o iarnă grea.

Președintele ALDE, Daniel Olteanu, avertizează că pentru români urmează o "iarnă siberiană din punct de vedere financiar" din cauza scumpirilor din ultima vreme la energie electrică și gaze. România are nevoie de măsuri urgente din partea autorităților, dar partidele politice aflate la guvernare se află într-o continuă "răfuială", susține politicianul.

"O simțim cu toții că țara nu este guvernată, că țara a fost confiscată de această campanie internă a PNL-ului, românii au fost prizonierii luptei interne dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu. Eu sper ca de mâine, că înțeleg că astăzi sunt ocupați că au musafiri, dar măcar de mâine sper că țara va fi guvernată. Ne așteaptă o iarnă siberiană din punct de vedere financiar. Când oamenii, milioane de salariați cu salariul minim pe economie, care câștigă 1386 de lei, vor primi facturi la energie mai mari decât salariul pe care îl încasează, va fi o problemă foarte gravă. Dânșii încă țipă unii la alții. Au vorbit zile întregi, pe toată durata Congresului, au vorbit despre unitatea partidului. Atitudinea pe care au avut-o la câteva ore față de Ludovic Orban ne spune că războiul în PNL încă va continua. Ei încă au răfuielile lor interne de rezolvat, iar țara rămâne pe mâinile cui? Cine guvernează, cine se ocupă de popor?", a declarat Daniel Olteanu în interviurile DC NEWS.

Probleme mari în Europa, preţurile ar putea continua să crească

Preşedinta BCE Christine Lagarde avertizează că volatilitatea preţurilor energiei ar putea dura şi după soluţionarea problemelor de aprovizionare generate de pandemie la nivel mondial.

Actuala perioadă este una „de ajustare“ în procesul de reorientare dinspre combustibilii fosili către regenerabile, proces care va genera presiuni inflaţioniste. Inflaţia se va stabiliza însă anul viitor, potrivit şefei BCE. Criza energiei se adânceşte, provocând probleme şi în alte industrii, cum ar fi cea a metalelor şi îngrăşămintelor şi determină noi măsuri din partea guvernelor pentru susţinerea consumatorilor. Petrolul ar putea urca la peste 80 dolari pe baril pe fondul acestei crize. Gazprom, acuzat că a contribuit la aceasta, se pregăteşte să-şi crească producţia, misiunea sa numărul unu fiind de „a fi un furnizor de încredere pe plan intern şi extern“.

Zona euro este afectată, ca multe alte regiuni ale lumii, de perturbarea lanţurilor de aprovizionare de către pandemie. Şi totuşi, creşterea dramatică a preţurilor energiei, şi impactul acesteia asupra direcţiei inflaţiei, ar putea constitui o problemă mult mai de durată pentru regiune, avertizează preşedinta BCE, Christine Lagarde, potrivit CNBC.

„Lucrurile se vor aşeza odată cu identificarea de noi surse de energie“, a arătat aceasta, descriind actualul mediu economic drept „o perioadă de ajustare“. „Energia va fi probabil o problemă mai de durată pe fondul reorientării către alte surse de energie“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel