Dan Hăulică a murit
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 17 aug 2014, 20:57
WhatsApp
Dan Hăulică, unul dintre cei mai de seamă critici de artă, a murit, duminică dimineaţă, la vârsta de 82 de ani. El se internase în urmă cu câteva zile la Spitalul Elias din Capitală având probleme cardiace.

Dan Hăulică a fost unul dintre cei mai importanţi critici de artă români, fiind preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de artă şi membru corespondent al Academiei.

Absolvent al Facultăţii de filologie şi al Institutului de arte plastice, eseist literar, critic de artă, membru corespondent (din 1993) al Academiei Române, Dan Hăulică a fost redactor-şef pentru o lungă perioadă de timp al revistei de literatură universală Secolul 20.

Între 1956-1958 a fost redactor la "Gazeta literară" din Bucureşti, de unde a fost transferat în funcţia de cercetător la Institutul de istorie şi teorie George Călinescu.

Dan Hăulică rămâne în memorie și pentru activitatea sa de disidență. În aprilie 1989, a semnat, alături de alte şase personalităţi (Geo Bogza, Ştefan Augustin Doinaş, Octavian Paler, Mihail Şora, Al. Paleologu şi Andrei Pleşu), o scrisoare colectivă adresată Uniunii Scriitorilor, prin care se protesta faţă de măsurile luate împotriva lui Mircea Dinescu, exclus din redacţia „României Literare".

Imediat după Revoluție, Dan Hăulică a devenit una dintre figurile cele mai cunoscute, care a explicat românilor - alături de alte personalități emblematice ale culturii românești - ce înseamnă totalitarism.

Citește și: Actorul Dan Corneliu Borcia a încetat din viață

În iulie 1990, Dan Hăulică a fost numit ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

La sfârșitul anului trecut, s-a stins din viață și soția sa, Cristina Hăulică, profesor al Facultății de Litere și un strălucit traducător.

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?