Dakota, hadrozaurul-mumie care i-a uimit pe paleontologi
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Rămășițele hadrozaurului Dakota. Foto: Unsplash
Rămășițele hadrozaurului Dakota. Foto: Unsplash
Pielea lui Dakota, hadrozaurul descoperit în SUA, își păstrează o strălucire deosebită chiar dacă a pierit cu milioane de ani în urmă. Şi asta pentru că „s-a mumificat” în mod natural.

Dakota este un hadrozaur cu o vechime estimată la 67 de milioane de ani. Când paleontologii au găsit fosila, în Dakota de Nord, la granița dintre SUA și Canada, au fost uimiți de faptul că rămășițele erau practic intacte. Mai mult, pielea, deși pietrificată, era încă lucioasă, ca și cum ar fi trecut printr-un proces de mumificare. Ca și celelalte exemplare din specia sa, Dakota era un dinozaur cu cioc de rață. Acesta aparținea familiei ornitopodelor, un grup comun de erbivore în Cretacicul târziu, datând de acum 145-66 de milioane de ani.

Hadrozaurii se numără printre erbivorele dominante din această perioadă. În ciuda acestui fapt, rămășițele acestei specii nu sunt de calitatea dinozaurilor Dakota și a altor „dinozauri mumificați”, așa cum îi numesc oamenii de știință de la Universitatea din Tennessee, Knoxville. Iată de ce.

Descoperire dubioasă

Alte specimene de hadrozaur, precum Dakota, au fost găsite în Asia și America de Nord. Cu toate acestea, „se știe că mai multe linii genetice s-au dispersat în Europa, Africa, America de Sud și Antarctica”, relatează The New York Times. Puțini și-au păstrat pielea și aproape niciuna dintre „mumii” nu strălucește precum Dakota.

Cercetătorii sunt complet nedumeriți cu privire la starea de conservare a unuia dintre picioarele hadrozaurului. Acesta a fost găsit împreună cu un alt membru, precum și cu unele părți din coadă. Deși restul corpului său nu a fost încă descoperit, aceste părți sunt suficiente pentru a spune de ce a fost conservat în condiții cu totul excepționale: „Îndepărtarea sau protecția față de agenții de descompunere, cum ar fi prădătorii și necrofagii, este considerată pe scară largă o cerință pentru conservarea de înaltă calitate a țesuturilor moi în arhiva fosilă”, scriu autorii.

Deși nu este prima dată când au fost documentate rămășițe de piele la dinozauri, cazurile sunt rare. Mai ales că astfel de resturi organice tind să putrezească foarte repede. De aceea, membrele hadrozaurului Dakota i-au ajutat pe cercetători să înțeleagă cum de rămășițele s-au păstrat atât de bine.

Cum s-a conservat pielea atât de bine

Prima teorie emisă cu privire la conservarea dinozaurului Dakota a fost aceea că, imediat după ce a murit, corpul său a fost îngropat. Astfel, degradarea rămășițelor sale ar fi putut fi oprită, iar necrofagii nu au profitat de cadavru. Cu toate acestea, însă, nu toate animalele preistorice îngropate suferă un proces natural de „mumificare”, explică cercetătorii.

Cele două cele mai puternice teorii sunt următoarele: Cadavrele au fost îngropate imediat după moarte. Sau rămășițele au rămas intacte într-un peisaj arid suficient de mult timp pentru ca rămășițele să se conserve. Cu toate acestea, autorul principal al studiului, paleontologul Stephanie Drumheller, descrie descoperirea ca fiind „ciudată și neașteptată”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel