Daea: Politica Agricolă Comună să dea un răspuns
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Daea
Daea
Petre Daea cere un răspuns clar de la Politica Agricolă Comună prin structura bugetară a două teme importante.

Politica Agricolă Comună trebuie să dea răspuns prin structura bugetară celor două teme de perspectivă: modificările climatice şi prevenirea/combaterea bolilor şi dăunătorilor, concretizat în abordări pragmatice cu file de buget distincte în cadrul financiar multianual 2021 - 2027, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în cadrul unei întâlniri cu omologul său bulgar.

Potrivit unui comunicat al MADR, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, alături de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi de preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, s-a întâlnit în data de 10 septembrie cu o delegaţie condusă de omologul său bulgar, Rumen Porozdanov.

"Nu pune la dispoziţie elemente de cunoaştere"

În cadrul întâlnirii a fost discutată o problemă de actualitate cu care cele două ţări se confruntă, şi anume pesta porcină africană. Omologul bulgar a arătat un deosebit interes pentru modul în care autorităţile române au gestionat această situaţie. Astfel, ministrul Petre Daea a făcut un scurt istoric al tuturor măsurilor luate pentru combaterea şi stoparea răspândirii virusului pestei porcine africane.

Reprezentanţii ANSVSA au subliniat că planul de contingenţă, care este unitar aplicat la nivelul UE, a fost şi este instrumentul de lucru pentru combaterea PPA. În România, intervenţia a fost pusă în aplicare din data de 31 iulie 2017, când a fost depistat primul focar de PPA, acţionând atât în ceea ce priveşte profilaxia, cât şi pentru eradicare. S-a acţionat cu metodele specifice, după principiile sanitare-veterinare cunoscute, respectând procedurile validate de-a lungul vremii, se spune în comunicat.

"Literatura de specialitate, din nefericire, nu pune la dispoziţie elemente de cunoaştere, transferul reciproc de informaţii în domeniu devenind astfel necesar, aşa încât cele două părţi au schimbat opinii atât de necesare pentru prevenirea şi combaterea acestei boli", se menţionează în documentul citat.

S-a invocat necesitatea alocării de fonduri

Ministrul român al Agriculturii şi preşedintele ANSVSA au subliniat importanţa cercetării având în vedere schimbările climatice şi necesitatea alocării unor fonduri suplimentare domeniului. În acest context România a lansat ideea înfiinţării unui centru de cercetare a pestei porcine africane şi i-a invitat pe oaspeţii bulgari să se alăture acestui demers.

"Politica Agricolă Comună trebuie să dea răspuns prin structura bugetară celor două teme de perspectivă: modificările climatice şi prevenirea/combaterea bolilor şi dăunătorilor, concretizat în abordări pragmatice cu file de buget distincte în cadrul financiar multianual 2021-2027", a declarat Petre Daea, în cadrul discuţiilor.

Un alt subiect pe agenda întâlnirii a fost legat de bolile cu care Bulgaria se confruntă în momentul de faţă: pesta micilor rumegătoare şi dermatoza nodulară la bovine. Autorităţile române au dorit să afle modul în care partea bulgară a controlat această situaţie, precum şi rezultatele cercetărilor în acest domeniu.

Pesta porcină. "Combaterea şi eradicarea bolii reprezintă o problemă"

Ministrul Petre Daea l-a asigurat pe omologul său de întreg sprijinul în ceea ce priveşte gestionarea pestei porcine africane. La rândul său, ministrul bulgar a afirmat că "experienţa României în combaterea pestei porcine africane va fi foarte utilă pentru noi'.

Cele două părţi au convenit în a lucra împreună cu alte state, întrucât "combaterea şi eradicarea bolii reprezintă o problemă a tuturor ţărilor, iar internaţionalizarea abordării este acum o realitate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel