Daea are în vedere refacerea irigaţiilor pentru 3 milioane de ha
Autor: Alexandru Ichim | Publicat pe: 11 iul 2019, 14:54
WhatsApp
Petre Daea
Petre Daea
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat joi, în cadrul vizitei de lucru de la Sistemul de Irigaţii Galeşu, din judeţul Constanţa, că ministerul său are în proiect refacerea întregii suprafeţe irigate de trei milioane de hectare amenajate până în anul 1989, după finalizarea până în 2020 a actualei etape de reabilitare a sistemelor de irigaţii aferente pentru două milioane de hectare.

În cadrul vizitei la amenajarea de irigaţii Carasu - Galeşu, din judeţul Constanta, investiţie în valoare de 6.102.469 lei, ce asigură captarea apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru irigarea a 4.694 ha, ministrul Petre Daea a explicat că lucrările la staţia de bază pentru pompare şi la cele două canale de aducţiune din teren s-au finalizat cu un an mai devreme, în condiţiile în care atât anul trecut cât şi anul acesta au fost sistate temporar, pentru a putea asigura necesarul de apă fermierilor.

Este una dintre numeroasele investiţii pe care le avem în derulare în ţară. Unul dintre obiectivele importante pentru agricultură, din programul de guvernare, a fost reabilitarea sistemului de irigaţii, atât de necesar mai ales în condiţiile actuale şi de perspectivă, având în vedere că schimbările climatice sunt o realitate. Sunt în lucru 47 de obiective similare, iar alte 10 şantiere vor fi deschise în toamnă, fiind vizate în total peste 1 milion de ha. Noi am stabilit un plan prin programul de guvernare şi am asigurat finanţarea necesară pentru a ajunge în 2020 la cele două milioane de hectare irigate. Urmărim fiecare punct de lucru, fiecare zonă, indiferent unde se află. Am fost în Covasna, pe marginea Oltului, acum suntem aici, în Constanţa, la această staţie de pompare de la Galeşu, care era dezafectată şi azi porneşte la buton. Este un obiectiv pus în funcţiune cu un an mai devreme, a afirmat Petre Daea.

Proiect întocmit pentru județul Constanța 

În context, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a afirmat că pentru judeţul Constanţa a fost întocmit un proiect de suplimentare a lucrărilor de reabilitare a suprafeţelor irigate.

Anul acesta ne ducem pe 40.000 de hectare de irigaţii. Am făcut din nou analize şi ne-am propus să realizăm suplimentar, din 2020, lucrări pentru irigaţii pe circa 70.000 de hectare de teren arabil şi vrem ca în România, în viitor să reabilităm suprafaţa de trei milioane de hectare, adică atingerea capacităţii de irigare ce a fost profilată până în anul 1989. Şi vom creşte această suprafaţă, ulterior. De la anul vom putea vedea şi continuarea lucrărilor din Sistemul Siret-Bărăgan, unde am dat drumul anul trecut primului agregat de pompare şi am putut iriga primele suprafeţe de teren, a precizat ministrul Daea.

În perioada 1970-1990 în judeţul Constanţa au fost amenajate pentru irigaţii 421.319 hectare de teren arabil, iar judeţul Tulcea alte 159.920 de hectare, la dispoziţia agricultorilor fiind pusă o vastă reţea de staţii de pompare şi canale de aducţiune ce preluau apa pentru udare din Dunăre şi din lacurile componente ale complexului Razelm Sinoe. În anul 2017, administratorul acestei reţele de irigaţii, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), mai avea operaţionale sisteme de pompare şi aducţiune pentru irigarea a 120.000 de hectare, în judeţul Constanţa, conform datelor oficiale de la acel moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?