Dacian Cioloș: Nu-mi doresc ca pământul să fie vândut străinilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Premierul Dacian Cioloş a declarat, la o întâlnire cu fermieri şi primari din Ardeal, că nu îşi doreşte ca pământul să fie vândut străinilor, spunând că este o resursă greu de obţinut ce ar trebui valorificată de comunităţile locale şi a cerut edililor să nu faciliteze vânzarea cu orice preţ a terenurilor.

Dacian Cioloş i-a avertizat, luni,într-o întâlnire la Ciugud, judeţul Alba, mai întâi pe fermieri spunându-le că pământul este o resursă pe care, dacă o vor pierde, cu greu vor reuşi să o obţină înapoi.

"S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte. Practic nu puteţi să o obţineţi din altă parte. Dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi să o obţineţi înapoi. Însă, oricâte legi am da noi, la nivel naţional, de a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dumneavoastră, a proprietarilor de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local. Deci resursa asta trebuie să o conştientizăm în primul rând şi să avem curajul să o asumăm", a spus Cioloş.

Premierul a transmis şi un mesaj primarilor prezenţi la întâlnire solicitându-le să nu faciliteze vânzarea cu orice preţ a terenurilor agricole până ce nu au făcut toate eforturile necesare pentru a valorifica terenul în sat, în comunităţile locale.

"Nu facilitaţi cu orice preţ vânzarea terenului până când nu aţi făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunităţile locale. Sigur că e mai uşor probabil să obţineţi un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul şi să vă roage să-l regrupaţi pentru a-l vinde. Dar gândiţi-vă că în felul ăsta vindeţi o resursă care e a comunităţii şi pe care nu o mai puteţi aduce înapoi după aceea. Oricâţi investitori străini aţi aduce nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să-l valorifice comunităţile locale", a afirmat Dacian Cioloş.

Lansarea "pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate «Reforma Cioloş se întoarce acasă»"

Premierul Dacian Cioloş a lansat, luni, în comuna Ciugud, din judeţul Alba, "Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate «Reforma Cioloş se întoarce acasă»". La întâlnire au participat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vicepremierul Vasile Dîncu, precum şi numeroşi fermieri şi primari din zona Ardealului.

Aceasta este prima vizită ca premier a lui Dacian Cioloş în comuna Ciugud şi are loc după ce, la începutul lunii martie, News.ro a publicat un reportaj despre localitate, care are drumuri asfaltate chiar şi între parcelele agricole, internet gratuit în zonele publice, piste de biciclete şi iluminat public obţinut eolian şi cu panouri solare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel