Data actualizării:
Data publicării:

Dacă vrei să te simți bine cu tine, fă aceste 6 lucruri

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Jill Wellington/ Pexels
Fotografie de la Jill Wellington/ Pexels

Gandhi a spus: ”Descoperă cine ești și nu-ți fie teamă să fii”.  Să te simți cu adevărat bine cu tine însuți înseamnă să iubești cine ești, în interior și în exterior. Dragostea de sine nu este doar un sentiment de bine, este o acțiune. Reprezintă o alegere. Este autoacceptarea, un mod de a te raporta la sine care implică și înțelegerea greșelilor și înfrângerilor. Înseamnă să fim capabili să comunicăm eficient cu noi înșine fără a ne judeca aspru sau a ne pedepsi.

Și totuși, ne-am adaptat la căutarea continuă perfecțiunii, în muncă și în viața privată... Și poate pentru a răspunde așteptărilor altcuiva, ne-am anulat esența, ne-am pus sub semnul întrebării și abilitățile și ne-am ascuns vulnerabilitatea. Apoi vine momentul în care înțelegi că totul a fost în zadar, pentru că cei pe care îi iubești și pentru care ai sacrificat  te pot dezamăgi.

Potrivit Psico Advisor sut 6 reguli de aur pe care trebuie să le urmezi pentru a e simți bine cu tine. Este nevoie de muncă grea și de câteva reguli importante pentru a învăța să te accepți. Răbdarea este un pilon indispensabil în viață și dacă o poți avea cu ceilalți, de ce să nu o ai și cu tine?

1. Ascultă-ți nevoile

Uneori suntem atât de detașați de nevoile noastre reale încât nici nu știm că le avem! A nu fi conștient de propriile nevoi este un lucru rău. Pentru că dacă nu știu ce vreau de la viață, dacă nu știu ce este important pentru mine, dacă nu știu ce îmi trebuie, cel mai probabil voi ajunge să trăiesc viața altcuiva! Îmi voi petrece viața satisfăcând nevoile altei persoane. Deci, dacă vrei să-ți trăiești viața, trebuie să știi ce vrei pentru tine! Ai grijă mereu de nevoile tale!

2. Acceptă-ți greșelile și fă pace cu trecutul tău

Care este beneficiul de a te simți vinovat? Poți găsi măcar unul? Autocritica trebuie să fie întotdeauna constructivă, niciodată distructivă. Acceptă-ți greșelile, fă pace cu trecutul și nu-ți fie frică să faci greșeli (din nou). Fii fericit și mândru de ceea ce ai trăit și mergi înainte cu încredere. Momentele negre există pentru toată lumea, sunt naturale și fiziologice, vei vedea că depășirea lor te va face și mai puternic și încăpățânat.

3. Vorbește cu tine însuți pozitiv

Când a fost ultima dată când te-ai complimentat sau te-ai lăudat? Cu mult timp în urmă, nu? Este important să vorbești cu tine însuți într-un mod iubitor. Cuvintele provoacă emoții, de aceea trebuie să le alegi cu grijă. Afirmațiile pozitive sunt foarte eficiente în schimbarea discursului nostru de sine. Scrie-le pe post-it-uri și pune-le pe pereții casei tale, pe computer și în locuri unde sunt mereu vizibile. Acesta este modul în care vă puteți schimba încet inconștientul.

4. Renunțați la judecată

Dacă nu-ți place o situație și nu o poți schimba, nu începe să-ți condamni sufletul încăpățânându-te și mâniindu-te împotriva ei, ci încearcă să înțelegi de ce a apărut această situație în viața ta și lucrează la ceea ce se întâmplă în interior. Pe parcursul vieții tale vei face unele lucruri bine și altele mai puțin bine, nu vei face sau spune mereu ce trebuie, nu vei reuși întotdeauna! Dar lucrul fundamental va fi să fi făcut toate acestea cât mai bine! Ai încredere în tine pentru că dacă nu ești primul care o face, cum vor putea alții să o facă?

5. Acceptă cine ești

Majoritatea oamenilor sunt nemulțumiți de ei înșiși. Avem dificultăți în a ne accepta pe noi înșine, a ne plăcea, iar ambiția noastră de a realiza un ideal iluzoriu și perfect ne îndepărtează de fapt din ce în ce mai mult de un lucru foarte prețios: Sinele nostru, adevărata noastră esență, adică autenticitatea noastră.

Nu există nimeni pe lume ca tine, care a crescut cu experiențele tale și să aibă talentele tale. Dacă încerci să te compari cu ceilalți, stima ta de sine nu va beneficia, pentru că mereu vei găsi pe cineva mai puternic, mai inteligent sau mai frumos decât tine. În schimb, concentrează-te să fii persoana care vrei să devii, nu persoana care vrea să imite pe cineva. Odată ce ai reușit să definești drumul pentru a-ți găsi succesul, îl vei putea parcurge.

6. În fiecare zi, fă-ți timp pentru a te cunoaște pe tine însuți

Dacă te gândești bine, când întâlnești o persoană care te interesează, îi acorzi atenție, îi pui întrebări, încerci să-i înțelegi nevoile și dacă relația devine serioasă, încerci chiar să le satisfaci. În relația cu tine însuți, de ce ar trebui lucrurile să fie altfel? De ce ar trebui să-ți lași nevoile deoparte?

Întreabă-te despre gusturile tale, despre reacțiile tale, pune-ți întrebări despre legăturile pe care le faci. Când simți o emoție intensă, încearcă să  te întrebi când a fost prima dată când te-ai simțit astfel. Când ajungeți să vă cunoașteți, fiecare zi va fi o nouă descoperire pentru voi. Vei înceta să te învinuiești pentru greșelile pe care le-ai făcut și, în sfârșit, le vei lăsa în urmă, vei înceta să te urăști pentru ceea ce nu ești și vei începe să iubești cine ești. Pentru că atunci când te cunoști cu adevărat, nu poți să nu te iubești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel