Dă-i cuiva TARTĂ CU MERE şi-ai să vezi că îţi mai cere! Azi trebuie NEAPĂRAT să mănânci plăcintă! Este sărbătorita zilei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Sursa foto: hicookery.com
Sursa foto: hicookery.com
Mare sărbătoare astăzi, în toată lumea! Plăcinta cu mere este vedeta zilei.

Unul dintre preparatele de bază din gastronomia americană, plăcinta de mere, este celebrată în fiecare an, la 13 mai. Însoţită de hashtag-ul #ApplePieDay, Ziua internaţională a plăcintei de mere, este o sărbătoare nu doar a deliciului culinar în sine, ci şi a apropierii de semeni, acest preparat fiind savurat de membrii familiei adunaţi în jurul mesei la ocazii festive, la petreceri în grădină cu vecinii sau la picnicuri cu prietenii. Varianta tradiţională americană este rotundă, umplută cu bucăţi de fructe, învelite într-o crustă crocantă, decorată cu fâşii de cocă, însă plăcinta de mere este prezentă în diverse forme şi reţete în gastronomia multor ţări, cum ar fi Marea Britanie, Ţările de Jos, Germania, Polonia sau Franţa, dar şi la noi în ţară, notează Agerpres.

Deliciu încă din vremuri de demult

Nu se ştie cu exactitate cine şi când a inventat plăcinta de mere, însă aceasta era consumată în urmă cu multe secole de britanici şi de olandezi, spre exemplu. Potrivit daysoftheyear.com, cea mai veche reţetă de plăcintă de mere din Marea Britanie datează din secolul al XIV-lea. Conform food52.com, reţeta de plăcintă de mere ar fi fost adusă în Statele Unite de colonişti europeni, dar după introducerea unor soiuri de meri care produceau fructe mai mari şi mai gustoase. Două reţete de plăcintă de mere au fost publicate în 1796 în "American Cookery", de Amelia Simmons, prima carte de bucate din Statele Unite.

Merele verzi-acrişoare Granny Smith sunt cele mai potrivite pentru plăcintă

Plăcintele cu mere pot fi preparate cu diferite tipuri de mere. Cele mai populare mere folosite la gătit cu siguranță includ Braeburn, Gala, Cortland, Bramley, Empire, Northern Spy, Granny Smith și McIntosh. Merele pot fi proaspete sau uscate. Aceste diferite tipuri de mere afectează produsul final și variază timpul de gătit al tortului, precum și gustul. Merele uscate au fost odată folosite pentru a pregăti acest desert când produsul proaspăt nu era disponibil. Împreună cu aceste mere, scorțișoara, sarea și untul și, cel mai important, zahărul sunt frecvent utilizate. Deși unele dintre versiunile mai vechi ale acestei rețete nu includeau zahărul din cauza prețului ridicat pe care îl avea sau a disponibilității altor îndulcitori, majoritatea oamenilor îl folosesc astăzi. Plăcinta cu mere este acum foarte frecvent servită „à la Mode” (cu topping de înghețată). Alternativ, se poate folosi cheddar cu dungi. Această din urmă versiune este deosebit de populară în Midwestul Statelor Unite și în New England, în special în Vermont, unde este considerată un fel de mâncare națională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel