Data publicării:
Cuvântul din limba română care nu are rimă. L-ai folosit și tu, dar știai asta?
Știai că există un cuvânt în limba română care nu are rimă? Iată despre ce este vorba.
Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul ”om”. La plural este ”oameni” și diferența este de patru litere.
Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu "Oaia aia e a ei”.
"Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică "vorbitoarele de limbă elenă”.
Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.
”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.
Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este ”kitsch”, termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.
Există, însă, un cuvânt care nu are rimă, iar acela este "CODRU". Unii spun că ar mai fi și "GRAJD", scrie a1.ro.
Vezi și: Grupuri de cuvinte din limba română care se CITESC IDENTIC de la stânga la dreapta și INVERS
Alte curiozități din limba română
Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este "înspre" și conține 6 litere, scrie shtiu.ro.
Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: ”angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast, scrie adevarul.ro.
Cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile precum „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare precum „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi".
Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu „Oaia aia e a ei”.
Vezi și: Cuvântul din limba română apărut între anii 869-885 după Hristos. Te-ai fi gândit?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News