Urmărește emisiunea live
Cutremur puternic în Noua Zeelandă. Avertisment de "valuri tsunami periculoase". Ce magnitudine a avut
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Un cutremur puternic a avut loc în Insulele Kermadec din Noua Zeelandă.

Experții au avertizat joi, 16 martie, dimineața devreme, că valurile de tsunami din Oceanul Pacific ar putea afecta zonele de coastă la 300 km de epicentrul insulelor Kermadec, scrie Daily Star. Noua Zeelandă a fost lovită de un cutremur masiv cu magnitudinea de 7,1, care a determinat avertismente de "valuri de tsunami periculoase".

Cutremurul a lovit regiunea Insulelor Kermadec, la aproximativ 500 de mile nord-est de continentul Noii Zeelande, joi dimineața devreme (16 martie).

VEZI ȘI: Viitură în Turcia: Cel puțin 5 morți și 10 dispăruți. Încă o lovitură în zona afectată de cutremur

Zonele vizate

Avertismente de tsunami au fost emise în regiunile de coastă pe o rază de 300 km de arcul insulei subtropicale din Pacificul de Sud. Sistemul de avertizare de tsunami din SUA a emis o alertă la scurt timp după cutremur, despre care US Geological Survey a estimat că a fost la o adâncime de 10 km.

Noua Zeelandă, Australia și Filipine nu au fost expuse riscului de un posibil tsunami, potrivit oficialilor, iar ulterior amenințarea a fost îndepărtată cu totul.

NZ Civil Defense a declarat într-o declarație raportată de Mirror: "Nu există nicio amenințare de tsunami pentru Noua Zeelandă în urma cutremurului M7.0 din Insulele Kermadec de Sud. Amintiți-vă, dacă un cutremur este lung sau puternic, plecați".

VEZI ȘI: Două cutremure într-o jumătate de oră, duminică, în județele Buzău și Gorj

Avertismentul emis de Sistemul de Avertizare pentru Tsunami din SUA



Anterior, Sistemul de Avertizare pentru Tsunami din SUA a emis un avertisment că "valuri periculoase" au fost prognozate pentru a lovi unele zone de coastă.

Alerta declarase: "Valurile de tsunami care ajung la 0,3 m până la 1 m deasupra nivelului mareelor ​​sunt posibile pentru unele coaste ale Insulelor Kermadec. Se estimează că valurile de tsunami vor fi la mai puțin de 0,3 m deasupra nivelului mareelor ​​pentru coastele Fiji, Noua Zeelandă și Tonga".

Insulele Kermadec se află la nord-est de Auckland în Noua Zeelandă și măsoară aproximativ 21 de kilometri pătrați. Grupul de insule vulcanice este frecvent zguduit de tremurături. Insulele sunt în mare parte nelocuite și găzduiesc o serie de specii native de plante și animale.

VEZI ȘI: ONU: Numai pagubele materiale provocate doar în Turcia depăşesc 100 de miliarde de dolari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel