Cutremur extrem de puternic în Alaska. UPDATE: Alertele de tsunami, ridicate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cutremur extrem de puternic în Alaska. A fost emisă alertă de tsunami
Cutremur extrem de puternic în Alaska. A fost emisă alertă de tsunami
Un cutremur cu magnitudinea 8,2 și numeroase replici au avut loc în Peninsula Alaska, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Update

Alertele de tsunami care vizau Alaska şi alte zone din Oceanul Pacific după un puternic seism cu magnitudinea 8,2 care a lovit miercuri seară statul american recunoscut pentru activitatea sa seismică intensă au fost ridicate, informează Reuters.

În Alaska, tsunami de intensitate redusă, cu valuri sub de 30 de centimetri înălţime peste nivelul mareei, au fost observate în Sand Point, Old Harbor, King Cove, Kodiak, Unalaska şi Golful Alitak, potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC).

Nu există informaţii imediate cu privire la eventuale pagube materiale sau victime.

Mai multe comunităţi costiere din Alaska au fost evacuate în urma cutremurului. Printre acestea se numără Seward din Peninsula Kenai, la sud de Anchorage, unde sirenele au răsunat, iar locuitorii au fost informaţi că trebuie să se refugieze în zone mai înalte.

Acest tip de cutremur nu generează valuri tsunami importante



Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), seismul s-a produs la ora locală 22:15 (06:15 GMT, joi), la o adâncime de 35 de kilometri.

Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska.

Statele California, Oregon şi Washington şi provincia canadiană British Columbia nu ar urma să fie afectate de ameninţări semnificative de tsunami, a declarat pentru Reuters Dave Snider, coordonator în cadrul Centrului Naţional de Avertizare pentru Tsunami (NTWC). "Ar putea exista unele daune minore în unele locuri (în Alaska), dar un tsunami semnificativ şi daune considerabile nu sunt preconizate", a adăugat Snider.

În timp ce seismele care se produc la adâncimi relativ reduse în apropierea zonelor populate pot fi periculoase, în acest caz un astfel de cutremur reprezintă o ameninţare mai mică deoarece nu generează de obicei tsunami importante. "În acest caz, este un noroc foarte mare pentru că 8,2 este, într-adevăr, suficient de puternic pentru a produce un val considerabil, mai ales în această zonă a lumii", a precizat Snider.

PTWC a anulat alertele de tsunami emise pentru Hawaii şi insula Guam, stat aflat în administrarea SUA, în timp ce postul public NHK din Japonia a relatat că nu există niciun risc pentru această ţară. Autorităţile din Noua Zeelandă au declarat, de asemenea, că nu se aşteaptă la inundaţii în zonele costiere.

Potrivit USGS, cutremurul a fost urmat de peste 25 de replici în regiune, două dintre acestea având magnitudini de 6.

Acest cutremur a fost al şaptelea cel mai intens din istoria SUA, cu o magnitudine similară cu cea a unui seism produs în Alaska în 1938, conform datelor USGS.

Este, totodată, cel mai puternic seism care a lovit America de Nord după cutremurul cu magnitudinea 8,7 produs în Alaska în 1965, potrivit USGS.

Știre inițailă: 

Cutremurul a avut loc la ora locală 22:15, la 91 de kilometri sud-est de Perryville, Alaska, cu un epicentru de 46,7 kilometri adâncime, a raportat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). A fost declanșat un avertisment de tsunami.

La scurt timp după cutremur, Serviciul Național de Meteorologie a emis un avertisment de tsunami care acoperă coastele din Alaska de Sud și Peninsula Alaska din Pacific, de la intrarea Hinchinbrook la Pasul Unimak, precum și din Insulele Aleutine, de la Pasul Unimak până la Pasul Samalga. NWS a emis, de asemenea, un aviz de tsunami pentru zonele înconjurătoare, inclusiv pentru Hawaii, precizează TheEpochTimes.

Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC) a precizat că analizează posibilitatea riscului unui tsunami pentru statul american Hawaii, precum şi pentru Guam, teritoriu american din Oceanul Pacific. Agenţia Meteorologică niponă analizează riscul unui tsunami pentru Japonia, potrivit postului public de televiziune NHK.

De asemenea, autorităţile din Noua Zeelandă au anunţat că evaluează eventualele pericole pentru regiunile de coastă neozeelandeze.

Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska. A fost urmat de şapte replici, două dintre acestea cu magnitudine de peste 6, potrivit USGS. Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea seismului la 8 şi adâncimea acestuia la 10 kilometri, potrivit Agerpres.

Cutremur puternic în sudul Iranului

Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a zdruncinat duminică provincia Fars din sudul Iranului, a anunţat postul public de televiziune iranian, citat de Reuters, scrie Agerpres. Nu există deocamdată informaţii privind eventuale victime ori pagube în urma seismului care s-a produs în jurul orei locale 07.00 p.m. (14.30 GMT), la o adâncime de 11 kilometri.

Potrivit media locale, cutremurul a fost resimţit în mai multe localităţi din provincie, epicentrul fiind localizat în apropierea oraşului Khesht. Mai multe echipe de salvare au fost trimite în regiune, iar spitalele din zonă sunt în stare de alertă.

Iranul, al cărui teritoriu este traversat de mai multe falii seismice, este una din ţările lumii cele mai afectate de cutremure. În 2003, un seism cu magnitudinea 6,6 în provincia Kerman a ucis 31.000 de oameni şi a devastat oraşul istoric Bam.

Taiwanul a înregistrat miercuri 28 de cutremure în aproape cinci ore

Coasta de est a Taiwanului a înregistrat miercuri 28 de seisme în mai puţin de patru ore şi jumătate, cel mai mare fiind de 5,2 grade pe scara locală de maximum 7 grade, potrivit informaţiilor publicate de Central Bureau of Meteorology of Taiwan (OCMT), relatează EFE, mai scrie Agerpres. 

Mass media locale au informat că deocamdată s-au produs doar mici avarii la unele clădiri şi nu au fost semnalate victime provocate de cutremurele în serie.

Primul şi cel mai puternic dintre seisme s-a produs miercuri dimineaţă la 06:52, ora locală, cu o magnitudine de 5,2 grade dintr-un total de 7, la o adâncime de 5,9 kilometri şi având epicentrul situat la 5,1 kilometri sud-vest de localitatea taiwaneză Hualien (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel