Curtea de Apel din Kiev respinge cererea de eliberare a Iuliei Timoşenko
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Iulia-Timosenko
Iulia-Timosenko

Curtea de Apel din Kiev a respins vineri cererea de eliberare a opozantei ucrainene şi fost premier Iulia Timoşenko, încarcerată de o săptămână în cadrul unui proces pentru abuz de putere, relatează AFP.

"Nu există nici un motiv legal pentru a examina acest recurs", a declarat judecătoarea Olga Efimova de la Curtea de Apel, sesizată de Timoşenko, care contestă plasarea sa în arest preventiv la 5 august, transmite Mediafax.

"Curtea consideră că cerera nu este admisibilă. Această decizie nu poate face obiectul apelului", a adăugat judecătoarea, provocând furia deputaţilor şi partizanilor lui Timoşenko prezenţi în sala de audiere.

"Ruşine! Ruşine!", au scandat mai mulţi deputaţi pro-Timoşenko. "Criminal în robă de judecător! Tiran în închisoare!", a afirmat unul dintre ei, adresându-se judecătoarei.

Iulia Timoşenko nu a asistat la audiere, prezenţa sa nefiind obligatorie în cadrul acestei proceduri, a precizat judecătoarea Efimova, în timp ce soţul fostului premier se afla în sală.

Curtea a aprobat astfel cererea Parchetului, care a apreciat că apelul lui Timoşenko nu este admisibil, un punct de vedere contestat de avocaţii apărării.

"Este absurd ca o persoană plasată în detenţie să nu aibă dreptul de a contesta această decizie", a declarat avocatul Iuri Suhov după audiere. "Nu există sistem judiciar în Ucraina", a adăugat el.

"Această decizie a fost scrisă în afara tribunalului", a afirmat un alt avocat al apărării, Siri Mikola.

Joi, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat că acest proces nu are "nici o motivaţie politică" şi a promis că nu se va amesteca în acest caz.

Judecată la Kiev începând din 24 iunie, Iulia Timoşenko este acuzată că şi-a depăşit prerogativele de prim-ministru în 2009, când a autorizat, fără aprobarea Guvernului, semnarea contractelor de import de gaze naturale din Rusia, la un preţ considerat dezavantajos pentru Kiev.

Procurorii s-au plâns de mai multe ori de comportamentul lui Timoşenko la audieri, iar Tribunalul a decis să o plaseze în arest după ce l-a acuzat de corupţie pe premierul Mikola Azarov, venit să depună mărturie împotriva ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel