Curs BNR: Valorile valabile pentru toate tranzacțiile de marți, 20 septembrie. Leul s-a întărit pe linie
Autor: Irina Constantin | Publicat pe: 19 sep 2022, 22:51
WhatsApp
foto dcnews/ Curs BNR
foto dcnews/ Curs BNR
Iată ce a anunțat BNR pentru toate tranzacțiile de marți, 20 septembrie. 

Cursul valutar din ultimele zile amintește de celebrele ”cocoașe” din pandemie. 

1. foto BNR... (euro-dolar_76967100.jpg)

Un euro a ajuns astăzi, 19 septembrie, la 4,9226 lei, înregistrând o scădere cu 0,0027 lei. 

Dolarul american a scăzut cu 0,0012 lei, ajungând la 4,9364 lei. 

Și francul elvețian a scăzut la 5,1062 lei (-0,0198 lei). 

Leul s-a apreciat și-n fața lirei sterline care a ajuns la valoarea 5,6085 lei (-0,0121 lei). 

Prețul gramului de aur a crescut la 264,0410 lei (+0,5345 lei). 

1 Euro este egal astăzi cu 0,9972 dolari americani. 

Amintim că toate valorile raportate astăzi de BNR sunt valabile pentru toate tranzacțiile din următoarea zi, respectiv 20 septembrie 2022. 

Marile puteri, susținute să crească în forță dobânzile: Reducerea inflației, mai importantă decât recesiunea. Avertisment în imobiliare

Marile economii trebuie să meargă înainte cu majorările semnificative ale dobânzilor, indiferent de riscul recesiunii. 

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a cerut marilor economii acest lucru, în ciuda riscurilor. Deşi recesiunea şi riscurile legate de datorii sunt în creştere, reducerea inflaţiei pe plan global rămâne prioritară. 

"Este important să acţionăm în forţă şi în timp util. Procesul de anticipare (Front-loading) al majorării dobânzilor tinde să reducă probabilitatea unei aterizări dure", a apreciat şeful Departamentului monetar şi economic al BIS, Claudio Borio, scrie Agerpres. 

Declaraţia vine înaintea şedinţelor de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed) şi ale Băncii Angliei (BoE), care ar urma să majoreze dobânzile-cheie. Recent, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, în contextul exploziei inflaţiei în zona euro.

Întrebat dacă există un punct în care băncile centrale ar putea să meargă prea departe, Borio a răspuns că ”este o întrebare de un miliard, trei miliarde de dolari, indiferent de cifra de miliarde pe care vrei să o spui”.

”Temeri serioase privind supraîncălzirea pieţelor imobiliare”


Ceea ce face situaţia într-adevăr complexă este că este pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial când autorităţile încearcă să ţină sub control creşterea inflaţiei într-o perioadă în care crizele datoriilor deja au izbucnit şi când există temeri serioase privind supraîncălzirea pieţelor imobiliare, a explicat oficialul.

Pe lângă asta, estimările de creştere economică au continuat să fie înrăutăţite, în condiţiile în care previziunile privind inflaţia au continuat să crească. "Ştim că drumul este destul de îngust, cu siguranţă dacă înainte era un risc de recesiune, acest risc a sporit", susţine Borio.

De asemenea, BIS a avertizat că înlocuirea petrolului rusesc va fi dificilă, ţinând cont de capacitatea de stocare limitată a altor producători majori şi a declinului investiţiilor în noi proiecte.

Aceste evoluţii ar putea duce la creşteri persistente ale preţurilor bunurilor care au legătură cu petrolul, în timp ce majorarea preţului gazelor ar putea avea un impact semnificativ şi prelungit asupra preţurilor electricităţii şi ar putea afecta sever producţia industrială, se arată în raportul BIS.

În afara Statelor Unite, aprecierea dolarului se adaugă problemelor provocate de inflaţie, sporind presiunile asupra ţărilor mai puţin dezvoltate, care s-au împrumutat masiv în dolari dar acum se confruntă cu dificultăţi în achitarea datoriilor, după ce propriile lor monede sunt afectate.

"Aceste evoluţii ar putea spori presiunile pentru înăsprirea politicii monetare, pentru a preveni o depreciere masivă, şi ar putea determina intervenţii valutare, aşa cum vedem deja într-o serie de ţări", a declarat Borio.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?