Curs BNR, 8 iulie 2022. Suntem pe drumul celor mai negre scenarii: Euro, prăbușire accelerată în raport cu Dolarul SUA. Francul elvețian, maxim istoric față de leu
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pixabay ilustrativ
foto pixabay ilustrativ
Situația economică, regăsită în rapoartele zilnice asupra celor mai importante monede, ne arată încotro se îndreaptă economia. Cele mai mari temeri ale economiștilor par a deveni, în curând, realitate. 

Curs BNR, 8 iulie 2022:  Euro și-a reluat scăderea, în timp ce dolarul american și-a reluat creșterea, ceea ce face ca raportul între cele două monede să fie tot mai mic. 

Un euro este raportat astăzi, 8 iulie, de către BNR, la 4,9439 lei, după o scădere cu 0,0012 lei. Un dolar american este stabilit la 4,8858 lei, creșterea înregistrată vineri fiind cu 0,0396 lei. 

Raportul Euro - Dolar SUA este de 1.0119, respectiv un euro este egal cu 1,0119 dolari USD. 

Curs BNR, 8 iulie 2022:  Și veștile proaste nu se opresc aici. Francul elvețian a înregistrat astăzi o valoare istorică, apropiindu-se amenințător de pragul de 5 lei. 4,9986 lei! Atât valorează astăzi, 8 iulie 2022, un franc elvețian, după o creștere cu 0,0114 lei. 

Curs BNR, 8 iulie 2022:  Și Lira sterlină continuă să se aprecieze serios. 5,8356 lei valorează o liră sterlină, creșterea raportată astăzi de BNR fiind cu 0,0240 lei. 

Leva bulgărească este cotată la 2,5278 lei: scădere cu -0,0006 lei. 

Noua liră turcească a crescut la 0,2821 lei, cu 0,0018 lei, iar gramul de aur este raportat la 272,7980 lei: creștere cu 0,9410 lei. 

Curs BNR, 8 iulie 2022:  Vă amintim că toate cotațiile de astăzi sunt valabile pentru toate tranzacțiile din weekend (9 - 10 iulie 2022), dar și de luni, 11 iulie. 

În 5 iulie, când raportul Euro - Dolar SUA era de 1,0283, se vorbea despre o prăbușire istorică a monedei Euro. Astăzi este chiar la 1,0119, ceea ce arată că suntem pe drumul celor mai crunte scenarii. Cursul de schimb Euro - Dolar SUA este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani - cel puțin, ca urmare a tensiunilor de pe piaţa energetică provocate de războiul din Ucraina. 

De vină pentru deprecierea euro sunt riscurile create de invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţului gazelor naturale pe care a provocat-o invazia rusească.

"Îngrijorările crescute cu privire la o posibilă recesiune duc la deprecierea monedei euro, în timp ce dolarul este în creştere", a comentat Fiona Cincotta, analistă la City Index. Potrivit acesteia, traderii pariază pe faptul că Banca centrală a SUA (Fed) va continua să majoreze dobânda în mod agresiv pentru a ţine sub control inflaţia. "Datele privind indicatorul PMI în Europa, publicate marţi, au scos în evidenţă riscul de încetinire a ritmului de creştere economică la finele celui de-al doilea trimestru", a adăugat Fiona Cincotta.

Acest indicator arată că activitatea economică în zona euro a încetinit puternic în luna iunie în sectorul privat, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.

"Acesta este un semn că economiile încep să resimtă cu adevărat efectele inflaţiei ridicate", au subliniat analiştii de la OFX.

Datele privind indicatorul PMI au condus la o depreciere a monedei euro mai puternică decât în 2016, când criza datoriilor suverane din zona euro şi ulterior votul în favoarea Brexitului au generat îngrijorări cu privire la o destrămare a Uniunii Europene.

În plus, inflaţia nu ar urma să se calmeze în perioada următoare, având în vedere că preţurile la energie continuă să crească, în special din cauza unei greve din Norvegia care limitează producţia de hidrocarburi.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel