Data publicării:

Cum vor arăta facturile românilor la iarnă. Explicațiile lui Burduja

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sebastian Burduja, ministrul Energiei și președintele PNL București, a precizat că plafonarea facturilor va avea loc în funcție de veniturile gospodăriilor, din vară.

Momentul liberalizării complete a pieței de energie electrică din România, odată cu ridicarea plafoanelor de preț, se apropie rapid. Potrivit legislației actuale, începând cu 31 martie 2025, schema de plafonare a prețurilor va fi eliminată, ceea ce va pune presiune atât pe furnizorii de energie, cât și pe consumatorii casnici și noncasnici. Într-un context în care prețurile energiei sunt în creștere, furnizorii avertizează că mulți români vor avea parte de facturi duble.

„Pentru publicul larg care are probleme în a-și plăti facturile la energia electrice și la gaze nu e întemeiată această grijă. Garanția Guvernului și garanția mea este să continuăm formele de sprijin pentru cei care nu-și permit să plătească aceste facturi. Pentru românii aflați în risc de sărăcie energetică, vulnerabili, trebuie continuat. Schema, așa cum este ea și astăzi, cum a fost din vârful crizei energetice, a compensat pe nivel de consum. Indiferent ce venituri salariale erau într-o gospodărie, dacă aveai sub 100 de KWh plăteai 0,68 de lei/ KWh, iar dacă aveai peste 300 plăteai maximum 1,3 lei/ KWh. Nu este cea mai corectă formă de subvenționare, pentru că de fapt nu ții cont de situația socio-economică a fiecărei gospodării în parte.

Spre un asemenea model trebuie să trecem de la 1 aprilie, iar el e permis de reglementările europene. Iar restul măsurilor de compensare, de sprijin, dincolo de cei aflați în sărăcie energetică le vom defini până atunci, până în luna ianuarie. Este posibil, ca urmare a unei liberalizări etapizate, atente, prudente, să constatăm că prețurile în piață chiar vor scădea. Până de curând, Hidroelectrica făcea oferte pe 12 luni, deci pe o bună parte din anul următor, la 0,78 de lei-0,80 de lei/ KWh. Deci mult mai puțin decât 1,3 lei/ KWh, cât plătește o gospodărie cu consum de peste 300 de KWh”, a declarat ministrul Energiei.

Mai multe detalii, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel