Data publicării:
Cum vom trăi după 15 mai? Arafat, călătorie imaginară. Cele mai IMPORTANTE schimbări
Șeful DSU, Raed Arafat, a dat câteva sfaturi importante pentru traiul de după 15 mai, în contextul pandemiei de COVID-19.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a realizat în direct la Digi24 o călătorie imaginară pentru după data de 15 mai, odată cu posibila relaxare a măsurilor.
Acesta a spus că schimbarea începe odată cu plecarea de acasă. "Când am ieșit din casă deja nu mai este ca înainte. Toată lumea trebuie să înțeleagă că măsurile de relaxare nu înseamnă că gata, am pus masca și mergem peste tot. Măsurile de relaxare vor fi graduale", a spus Raed Arafat.
Cele mai importante schimbări pentru traiul de după 15 mai
1. Masca trebuie să fie permanent cu noi
"Masca va deveni obligatorie pentru o perioadă, clar în transportul public, la metrou, la autobuze. Va trebui să devină o condiție ca să poți să urci în mijloacele de transport. Nu va mai fi o recomandare. Dacă nu ai mască, șoferul nu te lasă să urci. Este simplă treaba și așa e normal", a declarat Raed Arafat.
2. Spălatul pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectant ar trebui să ne intre în reflex
"Și eu am dezinfectant în mașină, iar primul lucru când ajung în mașină e să mă dezinfectez. Când atingi suprafețe necunoscute, când intri la muncă, când ieși de la muncă. Trebuie folosite soluții pe bază de alcool, pentru mâini, de regulă este pe bază de alcool. Mai mult decât atât, nu e neapărat dezinfectantul, este vorba și de spălatul pe mâini, pe bază de apă și săpun, timp de 20 de secunde. Toată lumea are acces la apă și săpun, nu au toți bani să-și cumpere dezinfectant", a completat el.
3. La locul de muncă, cineva ne va lua temperatura
"Odată ajunși la locul de muncă sau chiar și în alte locuri, lucru cu care ar trebui să ne obișnuim, cineva ne va lua temperatura. Nu vreau să speculez, dar se poate lua în calcul să devină o reglementare. Regula este ca de la temperatură de de la 37 în sus să nu mai intri, te trimite direct la cabinetul medical. Un aparat de acest gen costă 20 - 30 de euro, depinde de calitatea lor, deci ca firmă, să ai una, două aparate din acestea nu e deloc o problemă. Nu știu dacă la metrou va fi fezabilă chestia asta, dar în alte locuri este posibil, dar este o măsură la care toată lumea se gândește", a spus Raed Arafat.
4. Modul de comportament pentru toți
"Ai temperatură, nu mai ieși, nu te mai duci la muncă. Tușești și strănuți sau ai o problemă, stai acasă și consultă-te cu medicul, nu te duce la locul de muncă. Acestea devin lucruri foarte importante. Vezi un coleg care este răcit, trimite-l acasă sau la cabinetul medical, nu-l mai lasă acolo. Trebuie să fim foarte atenți! Vine sezonul gripal, nu o să mai știm cine e răcit de gripă, cine are viroza de toamnă și cine are COVID", avertizează Raed Arafat.
5. Munca de acasă sau în trei intervale orare
"Poate că vom recomanda mai departe ca oamenii să vină la muncă în trei intervale orare. Lucrul acasă este foarte bine venit, să lucrezi acasă. Dacă poți, parțial, împărțiți oamenii: azi stați voi acasă, mâine stați voi și tot așa. Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa", a mai spus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News