Cum văd câinii lumea. Cercetătorii au intrat în mintea celui mai bun prieten al omului şi au aflat secretul
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Să pui nişte câini drăguți într-un dispozitiv RMN și să le studiezi creierul în timp ce se uită la filme. Cum sună asta? Ca ceva nemaivăzut, nu? Iată ce au văzut blănoşii.

Cu toții ne-am întrebat cum văd câinii. În trecut, era o întrebare dificilă de răspuns, dar în ultimii ani Au fost efectuate studii științifice care ne-au permis să ne facem o idee despre cum este cu adevărat viziunea acestor animale. O echipă de oameni de știință a făcut un experiment inedit, folosind învățarea automată, pentru a decoda procesarea vizuală care are loc în mintea unei perechi de câini. Ei au descoperit o diferență fascinantă între percepția canină și cea umană: câinii sunt mult mai adaptați vizual la acțiuni, mai degrabă decât cine sau ce realizează acele acțiuni, scrie Jode.

Aceasta ar putea fi o piesă importantă a puzzle-ului cogniției canine, deoarece dezvăluie ce priorități are creierul unui câine când vine vorba de viziune. „Deși munca noastră se bazează pe doar doi câini, oferă dovada conceptului că aceste metode funcționează pe patrupede”, spune neurologul Erin Phillips, de la Universitatea Emory.„Sper că această lucrare ajută la deschiderea drumului pentru alți cercetători să aplice aceste metode la câini, precum și la alte specii, astfel încât să putem obține mai multe date și perspective mai bune asupra modului în care funcționează mintea diferitelor animale”.

Cercetarea a fost efectuată pe doi câini, Daisy și Bhubo. Echipa a filmat trei videoclipuri de 30 de minute, folosind un selfie stick, cu conținut specific câinilor. Aceasta a inclus câini care alergau și oamenii care interacționau cu câinii, oferindu-le animalelor de companie mâncăruri. Alte activități au inclus vehicule care trec, oameni care interacționează între ei, o căprioară care traversează o potecă, o pisică într-o casă și câini care se plimbă în lesă. Lui Daisy și Bhubo li s-au arătat fiecare aceste filme în trei sesiuni de 30 de minute, cu un total de 90 de minute, în timp ce se relaxau neîngrădit într-un aparat fMRI. Această realizare remarcabilă a fost obținută prin utilizarea tehnicilor de antrenament concepute de psihologul Gregory Berns, care a reușit pentru prima dată să efectueze un RMN unui câine complet treaz și nereținut în urmă cu un deceniu.

Cum percep câinii culorile?

Cu ani în urmă se credea că văd în alb și negru. Totuși, s-a arătat că și câinii percep culorile. Unele, cum ar fi albastrul sau galbenul, într-un mod foarte asemănător cu al nostru. Cu toate acestea, alte culori le percep diferit: verde, de exemplu, este perceput ca un galben cenușiu, iar roșu, ca un galben maroniu. Aceasta înseamnă că viziunea lor este similară cu cea a unui daltonist. 

Câinii pot distinge cu ușurință între albastru și galben. În orice caz, nu pot vedea roșu, portocaliu sau verde. Din acest motiv, ori de câte ori mergem să le cumpărăm o jucărie nouă, va fi foarte recomandat să fie în culori care să se distingă.

Ochii câinilor, precum cei ai multor mamifere, au două tipuri de fotoreceptori în retină:

Bastoane, care sunt cele obișnuite pentru a putea vedea în umbre și cei însărcinați cu producerea vederii scotopice (percepție vizuală care apare cu niveluri foarte scăzute de iluminare).

Conuri, care sunt cele care primesc mai multe semnale în condiții mai luminoase și sunt responsabile de viziunea fotopică (percepția vizuală care apare în timpul zilei, când există lumină). Prezența bastoanelor la câini este mult mai mare decât cea a conurilor, ceea ce explică de ce nu pot diferenția culorile în același mod ca și noi. 

Această abilitate îi face să fie vânători excelenți. Atunci când vine vorba să-şi urmărească prada, dacă este mică, probabil că nu o vor distinge la distanță mare, dar dacă se mișcă, va fi foarte ușor să o prindă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel