Data publicării:

Cum stingi o priză care a luat foc

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Trebuie să fii pregătit în orice moment pentru incidente neprevăzute care se pot întâmpla în casă, de la un scurtcircuit până la cabluri sau prize care iau foc, cel mai probabil din cauza unor defecţiuni la reţeaua electrică. Iată ce ai de făcut dacă păţeşti aşa ceva!

Dacă o priză a luat foc, nu te panica! Acţionarea rapidă și sigură este crucială pentru a te asigura că situația nu se agravează şi nu se ajunge la un incendiu de proporţii. Urmează acești pași pentru a stinge focul în cel mai scurt timp și pentru a-ți proteja căminul, potrivit wikihow.com:

Pornește alarma de incendiu (dacă este cazul): Dacă locuința sau clădirea are un sistem de alarmă de incendiu, activează-l pentru a avertiza pe toată lumea despre situație.

Deconectează imediat sursa de alimentare: În primul rând, oprește sursa de curent a prizei care a luat foc. Închide întrerupătorul corespunzător sau scurge energia prin deconectarea prizelor din panoul electric.

Nu folosi apă: Evident, nu încerca să stingi focul cu apă, deoarece introducerea apei într-o priză electrică poate cauza șocuri electrice și poate intensifica incendiul.

Utilizează un stingător de incendii sau o pătură ignifugă: Dacă ai la îndemână un stingător de incendii sau o pătură ignifugă, poți încerca să stingi flăcările cu ele. Păturile cu plumb se pot cumpăra la liber, din comerţ.

Sună la serviciul de urgență: Indiferent de intensitatea incendiului, este important să anunți imediat serviciul de urgență apelând 112. Dacă incendiul este prea mare sau nu poți stinge focul în siguranță, evacuează locuinţa imediat și așteaptă sosirea pompierilor.

Evacuează încăperea și avertizează-i pe ceilalți: Dacă incendiul nu poate fi stins prin metodele de mai sus sau crește în intensitate, evacuează clădirea imediat! Asigură-te că toți ceilalți sunt în siguranță și nu te întoarce în interior până când pompierii nu lichidează flăcările.

În astfel de situaţii siguranța personală este întotdeauna prioritară. Asigură-te că ești pregătit având un plan de evacuare. E bine să ai la îndemână şi un dispozitiv de stingere a incendiilor cu spumă, dacă ai posibilitatea să achiziţionezi unul. Intervenţia profesioniştilor este, însă, vitală atunci când flăcările încep să se extindă cu repeziciune şi simţi că nu mai deţii controlul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel