Data publicării:

Cum se pun murăturile. Rețeta simplă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto colaj: Facebook
Sursa foto colaj: Facebook

Dacă vrei să pui murături pentru iarnă și nu știi după ce rețetă să te ghidezi, îți oferim noi o variantă.

Ingrediente

- castraveţi

- varză albă

- ardei graşi

- gogoşari

- ardei iuţi

- morcovi

- gogonele

- boabe de struguri

- conopidă

- 2 căţei de usturoi pentru fiecare borcan

- câte 2 fâşii de hrean pentru fiecare borcan

- rămurele de mărar uscat şi de cimbru

Saramură

1 l apă + 25 g sare neiodată (specială pentru murături)
2 linguri de oţet alimentar 9% pentru fiecare borcan

Cum se pun murăturile

Legumele se sortează să fie doar cele bune, fără să fie lovite sau să prezinte mucegai. Se spală şi se curăţă morcovii, varza, ardeii graşi şi gogoşarii. Castraveţii rămân cu coajă, se taie doar codiţa dacă este prea lungă, scrie savoriurbane.ro.

Conopida se desface în buchetele mici, varza se taie în felii mai groase. Ardeii se pot înjumătăţi. Gogonele mici rămân întregi, iar cele mari se înjumătăţesc. Morcovii îi tai rondele cu un cuţit ondulat.

Alegem un borcan mare, încăpător, cel puţin de 2 L şi la fundul lui se aşează 2-3 rămurele de mărar uscat şi cimbru uscat + 1 fâşie de hrean. Se umple apoi borcanul cu cât mai multe din legumele pregătite mai sus, îndesându-le bine. Printre ele se înfig şi boabele de strugure, câţiva căţei de usturoi, ardei iuţi întregi precum şi fâşii subţiri de rădăcină de hrean. Deasupra punem crenguţele de mărar şi cimbru uscate astfel încât acestea să preseze în jos conţinutul. Practic încercăm să le înfigem sub buza borcanului.

Se pregăteşte saramura punând apa cu sare la fiert. Se lasă să clocotească 2-3 minute şi apoi se stinge focul. Saramura se lasă 10 minut la răcorit şi apoi se toarnă fierbinte în borcanele cu murături asortate, adăugând polonic cu polonic. Borcanele trebuie să fie aşezate pe o tavă metalică (care să preia şocul termic).

Murăturile se lasă neînchise în primele 24 de ore. Se acoperă doar cu o farfurioară. În acest răstimp începe procesul se fermentare şi se va forma o spumă. Aşa trebuie! Nu aruncaţi spumă! A doua zi se pune câte 1 lingură de oţet în fiecare borcan de 2 L şi se închid cu capacul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel