Cum salvezi o orhidee cu rădăcina putrezită. Este foarte simplu!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă rădăcinile orhideei tale au putrezit, mai ai o șansă să o salvezi. Iată care este cea mai simplă și eficientă metodă.

Când o uzi prea mult, orhideea nu mai poate absorbi apa şi nutrienţii din substratul pe care îl are în ghiveci. În lipsa unor măsuri urgente, rădăcina va putrezi şi floarea va muri. Udarea sută la sută corectă se face prin scufundare ghiveciului în apă, potrivit cumsa.ro. Se lasă scufundată aproximativ 3-5 ore. Apoi, vasul se lasă la scurs bine, eliminând apa care s-ar putea strânge în farfurioara pe care stă aşezată floarea în mod obişnuit. În caz contrar, poţi găsi o orhidee putrezită.

După aproximativ 10 minute, timp în care apa s-a scurs în totalitate, se poate duce la locul unde obişnuieşti să o ţii. Nu are nevoie de udare decât de cel mult o dată la 7-10 zile (pe timp de vară) şi cu mult mai rar iarna. Recipientul în care stă floarea trebuie să fie neapărat transparent.

Un semn clar că rădăcinile au început să putrezească este faptul că îşi schimbă culoarea. Trebuie să scoţi planta din ghiveci și să îndepărtezi substratul care există printre rădăcini. Cu ajutorul unei foarfece pe care ai sterilizat-o şi care este şi foarte bine ascuţită (pentru a tăia repede şi uşor), îndepărtează toate părţile de rădăcină compromise. 

Vezi și: Cum faci să înflorească din nou orhideea. Metoda eficientă de stimulare

Rădăcinile sănătoase sunt tari şi au suprafaţa netedă. Cu cât culoarea rădăcinii este mai deschisă cu atât planta este mai tânără. Prin cufundarea în apă, vor deveni verzi. Rădăcinile putrezite au culoare închisă, aspect filiform, pete întunecate şi umede, iar când sunt apăsate iese apă din ele. Tăieturile rădăcinilor sunt prelucrate obligatoriu cu praf de cărbune activat sau cu praf de scorţişoară.

Următorul pas este să înmoi baza plantei într-o soluţie de Atonik (stimulator de creştere şi fortificare care va ajuta planta să formeze noi rădăcini). Recipientul în care stătea floarea trebuie spălat bine şi şters riguros după care umpli jumătate din el cu substrat proaspăt.

Aşezi cu grijă planta şi acoperi până sus cu al doilea rând de strat de pământ special de orhidee. În aproximativ două luni de zile ar trebui să observi că plantei i-au dat noi rădăcini şi va fi şi gata să înflorească.

Vezi și: Cum se udă corect orhideea. Trucul folosit de mulți care au această floare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel