Prețurile la benzină, alimente și chirie sunt în creștere. Cum să faci față incertitudinii economice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Condițiile actuale ne indică un singur lucru: incertitudinea economică nu va dispărea prea curând. Dar există pași pe care îi poți face acum pentru a fi pregătit pentru orice urmează.

Yiming Ma, profesor asistent la Universitatea Columbia, spune că oamenii ar trebui să se pregătească, dar să nu intre în panică, a spus ea.

”Din punct de vedere istoric, economia a fost mereu în sus și în jos”, a spus Ma. ”Este ceva care pur și simplu se întâmplă, este un pic ca și cum ai răcit.”

Dar, notează ea, sistemele imunitare ale unor oameni sunt mai capabile să se recupereze decât altele. La fel este și cu finanțele. Dacă crezi că o recesiune ar putea destabiliza viața ta, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te pregăti, potrivit AP News.

 

Cunoaște-ți cheltuielile și fă un buget

Este esențial să știi cât cheltuiești în fiecare lună. Yiming Ma vă recomandă să vă așezați și să scrieți cât cheltuiți în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să vedeți ce intră, ce iese și ce cheltuieli inutile le puteți reduce. Înțelegând ce bani primiți și ce cheltuiți, este posibil să puteți face modificări pentru a vă ajuta în vremuri grele.

Bugetele dezvăluie adesea cheltuieli care pot fi eliminate în întregime sau cheltuieli impulsive care pot fi evitate prin planificare.

 

Economisește cât poți

 

Cu cât poți reduce mai multe cheltuieli neesențiale, cu atât poți economisi mai mult. Unii consultanți financiari sunt de părere că este cel mai bine să iți realizezi un buget, un plan financiar pentru a cunoaște și a reuși să acoperi necesitățile de bază timp de trei până la șase luni. Și dacă aveți un cont de economii, este important să verificați dacă banca dumneavoastră vă oferă o rată bună a dobânzii și să căutați alta, dacă nu, a spus Ma.

 

Nu lua împrumuturi

Pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, experții recomandă să vă consolidați împrumuturile pentru a avea un singur împrumut cu rată fixă ​​și, dacă puteți, să vă plătiți cât mai mult posibil din datorie.

Securitatea locului de muncă tinde să fie mai proastă când vine o recesiune, nu este un moment potrivit pentru a acumula datorii, sunt de părere experții.

Cu ratele dobânzilor ridicate, nu este nici un moment potrivit pentru a contracta noi împrumuturi pentru cheltuieli mari, cum ar fi mașinile, deși experții recomandă ca, dacă aveți nevoie de bunuri durabile, cum ar fi electrocasnicele, să le cumpărați cât mai curând posibil pentru a evita viitoare creșteri de preț.

 

Adaptați-vă politica cumpărăturilor

Cumpărături alimentare cu un plan de masă, cumpărarea de produse generice mai degrabă decât de marcă sau cumpărarea în vrac sunt câteva dintre recomandările specialiștilor.

 

Apelează la asistența comunitară

Dacă vă confruntați cu insecuritatea alimentară sau a locuinței, căutați organizații non-profit sau comunitare în jurul vostru. De la sprijin pentru locuințe și bănci de alimente până la asistență pentru utilități, organizațiile non-profit din întreaga țară pot ajuta. 

 

Și nu în ultimul rând, aveți grijă la sănătatea mentală

Între a vă face griji cu privire la facturi și nu știți cum ar putea arăta viitorul dvs. financiar, nivelul de stres poate dăuna grav sănătății dvs.

”Dacă te uiți la măsurile științifice ale stresului social sau vulnerabilității sociale, factorii care sunt asociați cu un risc crescut de apariție a bolii sunt toți afectați de stresul financiar”, a declarat  dr. Timothy B. Sullivan, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Staten Island.

Potrivit lui Sullivan, atunci când oamenii simt o pierdere a controlului asupra lucrurilor care sunt importante în viața lor de zi cu zi, nu numai că provoacă suferință psihologică, dar în timp, ar putea avea și efecte adverse asupra sănătății lor fizice.

Stresul financiar poate duce la disperare. ”Când cineva are o scădere a capacității de a-și permite lucrurile de bază legate de viață, cum ar fi mâncarea și locuința, acest lucru poate duce la sentimente de disperare și deznădejde care pot crește probabilitatea unei afecțiuni mintale grave, mai ales atunci când cineva nu poate vedea o cale de ieșire din situația lui”, a declarat Carmen Nicole Katsarov, director executiv la Behavioral Health Integration la CalOptima.

Katsarov a mai adăugat că acest lucru a fost asociat cu o creștere a gândurilor sau acțiunilor de suicid.

”Stresul cronic poate afecta toate domeniile vieții cuiva, inclusiv stima de sine, munca și relațiile personale”, a spus ea.

 

Citește și:

Inflația record de 8,9% în zona euro. Îndreptar european pentru iarnă: dușuri mai scurte, lumină difuză, ambient mai rece

Inflația anuală în cele 19 țări din zona euro a crescut la 8,9% în iulie, o creștere de la 8,6% în iunie, potrivit cifrelor publicate vineri de agenția de statistică a Uniunii Europene.

De luni de zile, inflația se află la cele mai înalte niveluri din 1997 ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor săptămâna trecută, pentru prima dată în 11 ani.

Economia zonei euro a reușit să se extindă cu 0,7% din aprilie până în iulie față de trimestrul precedent, în contrast cu contracția din Statele Unite, unde temerile de recesiune cresc, potrivit AP News.

În timp ce guvernele Uniunii Europene au aprobat săptămâna aceasta o măsură de reducere a consumului de gaz cu 15% și au adoptat reduceri de taxe și subvenții pentru a atenua o criză a costului vieții, Europa este la cheremul Rusiei și a vremii.

 

O iarnă rece, când cererea de gaze naturale crește, ar putea reduce nivelul de stocare pe care guvernele se străduiesc acum să îl umple, dar a fost îngreunat infinit de reducerile Rusiei.

Citește mai mult AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel