Cum s-a poziționat presa portocalie după Convenția PDL: Orbirea lui Băsescu și PDL-ul lui Blaga
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Presa portocalie s-a chitit de la începutul alegerilor din PDL pe detractarea candidaturii Elenei Udrea. După ce Traian Băsescu a spus ”adio PDL”, editorialiștii apropiați președintelui au asociat atitudinea lui Băsescu cu frustrarea pentru faptul că partidul nu i-a fost obedient și i-a refuzat preferata. Dan Tapalagă și Sabina Fati sunt cei mai tranșanți și spun că Traian Băsescu a trecut peste rațiunea sa de om politic cu experiență pentru ”aleasa sa”. Pe de altă parte, Andreea Pora scrie că președintele a pregătit ruperea partidului, de când și-a declarat susținerea pentru Elena Udrea, dovadă prematurele acuze cu privire la fraudarea alegerilor. Președintele ales cu controverse, Vasile Blaga, nu reprezintă nici pe departe o soluție pentru ce-a mai rămas din partid. Un partid care, potrivit lui Ion Cristoiu, a murit.

Cea mai mare dezamăgire (nu și suprinzătoare) este scorul obținut de Monica Macovei, candidatul în care Andreea Pora își punea speranțele pentru resuscitarea partidului. Electoratul pedelist i-a dat doar 209 voturi, refuzând ”medicamentul amar” așa cum îi spunea Papahagi. Partidul n-a primit propunerea Monicăi Macovei de ”străbatere a deșertului”, cum scrie Ion Cristoiu.

Orbirea lui Băsescu sau cum s-a mințit pe sine mizând pe Udrea

Dan Tapalagă, Hotnews, l-a pus la zid pe Băsescu pentru strategia ”Totul pentru Udrea”. ”Aceasta se cheamă mania grandorii, obsesia puterii împinsă până la delir, avem de-a face cu o tristă inadecvare la realitate, cu ambiția de a sări peste propria umbră. Iar el, omul atotputernic sedus de o fantasmă, pare să fi cedat ”definitiv și pentru totdeauna" în fața vanității extreme. I-a hrănit acestei umbre politice visele de mărire, mințindu-i pe toți, inclusiv pe el însuși”, scrie Tapalagă.

Cine a pregătit ruptura care n-a mai avut loc

Andreea Pora, Revista 22, vede ”clar că strategia unei rupturi a fost premeditată de Băsescu, dar semnalul a fost dat doar după ce a văzut scorul obținut de Udrea”. Elena Udrea a ridicat însă batista albă, iar Pora spune că răfuirea cu Blaga nu e terminată, ci doar amânată până la primul eșec răsunător al acestuia. De exemplu, un scor prost la europarlamentare.

Planurile lui Băsescu, cu spatele la PDL și ochii spre Mișcarea Populară

Alegera lui Vasile Blaga la timona partidului e urmarea unei strategii proaste a lui Băsescu care a mizat pe Udrea (și-a făcut-o cu mâna lui, după cum scrie și Dan Turturică) și a obtuzilor alegători pedeliști care au zis pas variantei Macovei, spune într-un glas presa portocalie. Blaga nu e nicidecum soluția, ci doar ”altă beznă”, cum îl descrie Tapalagă.

Andreea Pora consideră că Traian Băsescu revine în politică dintr-o disperare, tânjind după o formațiune atari PDL-ului în zilele lui bune. Sabina Fati, România Liberă, spune că președintele refuză să intre în istorie prin retragerea din politică și preferă reîntoarcerea, deși este uzat și poate avea parte de surprize, ”inclusiv din partea Elenei Udrea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel