Cum recunoști un AVC, primele semne. Dr. Cristian Pandrea: Sunt simptome la care este bine să te alarmezi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicat care sunt simptomele unui accident vascular cerebral (AVC).

Atacul vascular cerebral se produce atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă iar acest lucru se întâmplă atunci când un vas de sânge din creier se sparge (AVC hemoragic) sau atunci când apare un cheag într-un vas de sânge, care întrerupe alimentarea creierului.

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicate care sunt simptomele ce prevestesc un AVC.

”Cel mai frecvent semn este durerea de cap, cefaleea rebelă care nu cedează la nimic - este un factor de alarmă. Dar alterarea funcției motorie în orice segment al corpului, că e la membrele superioare sau inferioare, că este vorba doar despre o mână sau doar o gambă, toate aceste tipuri de simptome care nu sunt uzuale, nu se întâlnesc în viața de zi cu zi, astea trebuie să fie semnale de alarmă. Tulburarea de vorbire, tulburarea de auz, vederea brusc alterată - adică numai vezi, este încețoșată - sunt simptome la care este bine să te alarmezi”, a declarat dr. Cristian Pandrea, într-un interviu pentru DC NEWS şi DC MEDICAL 

Ești martor la un AVC? Pandrea (SANADOR): Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța / video

"Gesturile de prim-ajutor pe care cred că oamenii ar trebui să le știe într-o oarecare măsură nu sunt adresate unei anumite boli. Ce este important în cazul unui prim-ajutor pe care oamenii, martorii unor asemenea evenimente îl pot acorda este să urmărească câteva priorități. Acestea sunt legate de starea de conștiență și de funcțiile vitale, pe de o parte, și, pe de altă parte, să ai prezența de spirit să alarmezi serviciile de urgență”, a explicat specialistul Cristian Pandrea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical. Citește mai mult AICI.

Intervenţia în cazul AVC trebuie să fie "rapidă şi invazivă". Exemplul Stela Popescu: A avut aceste semne, dar nu le-a observat nimeni

Dr. Cristian Pandrea a explicat cum se intervine în cazul accidentelor vascular cerebrale, indiferent de tipul acestora. 

"În ambele situaţii, şi în cazul AVC-ului hemoragic şi în cazul celui ischemic, intervenţia trebuie să fie de multe ori rapidă şi de multe ori invazivă. Este necesar ca unitatea sanitară unde ajunge un asemenea pacient să dispună de nişte facilităţi speciale", a precizat medicul. 

Vorbind despre motivul pentru care se produce un accident vascular cerebral ischemic, dr Pandrea a spus că acesta apare pentru că "din diverse motive, are loc obstrucţia vasului care irigă un anumit teritoriu cerebral. Şi simptomele sunt legate de teritorializarea obstrucţiei respective".

"Adică îşi pierde funcţia unui membru?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Exact, îşi poate pierde funcţia unui membru sau a ambelor membre. De obicei e pe o parte, că e stânga sau dreapta. De obicei, în cazurile astea de AVC ischemic, se afectează zona cerebrală opusă de membrele respective. Dar poate fi vorba şi despre imposibilitatea de a mai comunica, care se numeşte afazie şi e de mai multe tipuri, pot fi şi tulburări de vedere, fie vederea... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel