Data publicării:

Cum poți să-ți încarci mașina de la soare la tine acasă și când - Video

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Laurențiu Neculaescu, Presedinte Administrației Fondului pentru Mediu, ne spune cum putem accesa suma de 20.000 de lei de care să ne ajutăm pentru transformarea casei într-una "green" şi, implicit, într-o staţie de încărcare pentru maşina electrică.

Alegeri prezidentiale 2024

Cea mai simplă modalitate de a încărca o mașină folosind panouri solare pe acoperiș este să conectați mașina la casă în timpul zilei când soarele strălucește. În cazul în care cantitatea de electricitate solară generată este egală sau mai mare decât cantitatea de încărcare a mașinii, nu va fi nevoie de energie electrică din rețea.

Cu toate acestea, dacă energia solară generată este mai mică decât cea cerută de mașină, energia rețelei va fi utilizată pentru a compensa deficitul - rețineți acest lucru atunci când doriți să vă încărcați mașina într-o zi înnorată. Din cauza ineficiențelor dintre panourile solare, invertoarelor și bateriilor din mașina dvs., ar trebui să vă așteptați la pierderi de încărcare de peste 10%. Ce înseamnă acest lucru? Dacă panourile solare generează 1kWh de energie, doar 900Wh din aceasta va ajunge ca energie într-un pachet de baterii EVs. Din această cauză, poate doriți să puneți mai multe panouri solare decât credeți că trebuie să compensați aceste pierderi de încărcare, se arată pe site-urile de specialitate.

Ce este programul ”Casa Verde” pentru sisteme fotovoltaice

„Casa Verde” pentru sisteme fotovoltaice este un program de finanțare nerambursabilă prin care Administrația Fondului de Mediu își propune să crească capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, la nivel național. Programul alocă 20.000 de lei pentru fiecare proiect în parte și presupune o investiție inițială din partea beneficiarului de minimum 2000 lei.

În esență, succesul acestui program este măsurat prin reducerea cantității totale de gaze cu efect de seră, prin instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice. Banii acordați prin intermediul programului sunt oferiți de Comisia Europeană a cărei țintă este creșterea nivelului de energie verde folosită în locuințele de pe continent și scăderea gazelor cu efect de seră cu până la 55-60% până în 2030, la nivel european.

Ghidul de finanţare, la vedere

"La sesiunile trecute, bugetul s-a ocupat destul de repede. Problema sesiunilor trecute a fost faptul că toată analiza dosarelor depuse s-a făcut de către Administraţia Fondului pentru Mediu care a avut o capacitate instituţională destul de redusă. La ultima sesiune au fost 45.000 de dosare depuse, au fost şi nişte probleme cu aplicaţia informatică şi atunci a durat puţin mai mult analiza acestor dosare, drept pentru care acum am schimbat un pic mecanismul. Va fi, practic, o altă gândire şi o altă abordare a acestui program care va funcţiona în două etape.

Ghidul de finanţare este deja pus în transparenţă pe pagina Ministerului Mediului la secţiunea de Transparenţă. Invit pe toată lumea, atât instalatori cât şi persoane fizice să îl citească şi să transmită eventualele observaţii către AFM în această perioadă de consultare publică pentru a-l mai îmbunătăţi în anumite zone.

Programul se va desfăşura în două etape: prima etapă estimăm că o vom porni undeva în jurul datei de 24 aprilie care constă în validarea instalatorilor, a firmelor care vor monta aceste sisteme fotovoltaice" a spus Laurențiu Neculaescu, preşedintele AFM.

Până în 2030, Uniunea Europeană vrea să reducă la jumătate emisiile de dioxid de carbon, însă pentru acest lucru este nevoie că în următorii ani numărul stațiilor electrice să crească de 27 de ori.

Tutorialul oferit de Nexo despre încărcarea maşinii cu energie solară, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel