Cum poate fi stopat fenomenul FAKE NEWS. Algoritmii de filtrare a informaţiei, inutili
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
fake news
fake news
În ultimii ani, fenomenul "fake news" a luat amploare la nivel mondial, ajungând să fie blamat de cei mai importanţi lideri ai lumii. Cu toate astea, puţini ştiu că, de fapt, sub răspândirea acestui fenomen stă eşecul societăţii de a-şi învăţa cetăţenii să filtreze informaţia şi să gândească critic în faţa unui flux imens de informaţii din lumea digitală. 

Conform unui material realizat de Forbes, societatea a prioritizat viteza în faţa acurateţii, distribuirea sau fenomenul de "share" în faţa cititului, dar şi comentariile în faţa înţelegerii. Copiii sunt învăţaţi să se bazeze pe asistenţi digitali pentru a se descurca în lume în loc să navigheze prin peisajul informaţional de unii singuri. Şcolile nu mai învaţă "căutarea la sursă", arbitrarea conflictelor, separarea faptelor de opinii, căutarea de informaţii sau chiar şi conceptul simplu al verificării şi validării. 

Pe scurt, societatea nu mai este învăţată să se gândească la informaţie, fiind lăsată să plutească în derivă în era informaţională. 

Soluţia tuturor lucrurilor din Silicon Valley

În celebra Silicon Valley, o zicală spune că orice problemă are o soluţie tehnică. De fapt, asta înseamnă că orice problemă poate fi rezolvată prin intermediul tehnologiei, fără să fie nevoie de o aprofundare mentală. Câţiva algoritmi, câteva linii de cod şi asta e tot. Şi, din nefericire, tocmai acest fenomen duce la o acutizare a "fake news-ului" în societate. 

În loc să încurajeze verificarea şi filtrarea informaţiilor de către om, s-a recurs tot la algoritmi care determină ce site-uri spun adevărul şi ce site-uri oferă informaţii false. Însă, deşi algoritmii pot identifica tiparele, nu pot împiedica un lucru extrem de simplu. Apetenţa omului către credinţa oarbă în ceea ce citeşte pe internet şi incapacitatea de a verifica informaţia înainte de a o lua de bună. 

Altfel, cum ar fi posibil ca un anonim să posteze ceva pe o reţea de socializare, să atribuie acele cuvinte unui şef de stat din capătul celălalt al lumii, iar postarea să devină virală şi să suscită mii de comentarii fără ca cineva să se întrebe dacă există vreun dram de adevăr în acele vorbe? 

Ştirile false nu pot fi oprite de algoritmi magici 

Potrivit Forbes, ştirile false nu pot fi oprite de vreun algoritm cu puteri magice. Este nevoie de o educare a publicului până la nivelul în care informaţia să fie înţeleasă, verificată şi procesată cu atenţie. O soluţie extrem de umană! 

Şi va mai fi nevoie de ceva. De confruntarea cu ceea ce reţelele sociale ne scot în evidenţă zi de zi: obsesia pentru viteză şi viralizare! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel