Data publicării:

Cum ne vindecă natura. Cercetătorii recomandă ecoterapia, "leacul pentru orice" din inima pădurii

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

N-ar fi rău să ne reîmprietenim cu natura, de vreme ce suntem parte componentă a ei. Din ce în ce mai multe studii arată ceea ce noi știam deja, dar nu puneam în practică prea des: oamenii au nevoie de natură pentru a se menține sănătoși.

Un studiu realizat în Finlanda a arătat cei care obișnuiesc să iasă mai mult în natură au șanse reale să consume mai puține medicamente pentru bolile pe care le au. În această categorie intră atât bolile fizice, cât și cele psihice. S-au demonstrat atât de multe beneficii încât medicilor din patru provincii canadiene li se permite acum să ofere pacienților câte un bilet gratuit în parcurile naționale, pe post de tratament.

Ecoterapia, de real ajutor

Ce-i drept, încă nu se știe mare lucru despre cum funcționează, mai exact, „ecoterapia” și despre cum ar trebui să o folosim. Ideea este că natura ne ajută. Încercând să răspundă la aceste întrebări, Academia finlandeză și Ministerul Mediului au finanțat un studiu publicat în Occupational and Environmental Medicine, pentru a observa modul în care expunerea la natură afectează consumul de medicamente prescrise.

Studiul a obținut 16.000 de răspunsuri la un sondaj efectuat în perioada 2015-2016, iar respondenții au fost locuitori din Helsinki și din orașele învecinate, Vantaa și Espoo. Spre deosebire de alte cercetări de dinainte, simpla apropiere de natură, cum ar fi posibilitatea de a vedea verdeață în casă, nu a afectat consumul de medicamente eliberate pe bază de rețetă. Totuși, persoanele care au raportat că vizitează parcuri naturale de trei până la patru ori pe săptămână au avut cu 33 la sută mai puține șanse de a utiliza antidepresive și medicamente pentru anxietate, decât cei care au făcut-o mai rar.

Utilizarea medicamentelor pentru hipertensiune arterială a fost cu 36% mai scăzută în rândul aceluiași grup. Lucrarea completează un studiu publicat recent care a descoperit că bolile Parkinson și Alzheimer se dezvoltă mai lent la persoanele care petrec frecvent timp în natură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel