Data publicării:

Cum ne afectează sănătatea ora de iarnă. Răzvan Alexandru Roșu: Durează în jur de o săptămână

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă și invers poate afecta persoanele în mai multe moduri, inclusiv pe plan fizic și psihologic.

Schimbarea orei poate perturba ritmul circadian, care este ciclul natural de somn și de trezire al corpului. Acest lucru poate duce la dificultăți în a adormi sau în a te trezi dimineața, deoarece corpul tău încă se adaptează la noul program.

În 2023, schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă are loc în ultima zi de duminică a lunii octombrie, mai exact în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică 29 octombrie, când ceasul se dă înapoi cu o oră, iar țara noastră va trece astfel la ora de iarnă.

Cum ne putem simți în cea mai lungă zi din an

Dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ne afectează trecerea de la ora de vară, la ora de iarnă.

”Ora de vară există din 1918, când se credea că se poate economisi energie în timpul Primului Război Mondial. În ultimii ani, apar preocupări tot mai mari cu privire la efectele asupra sănătății, astfel cel puțin 40 de state doresc să propună o legislație pentru eliminarea schimbului de fus orar bi-anual.

Pierderea unei ore (vara) poate să nu pară mare lucru, dar, într-adevăr poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării noastre generale.

Lumina este cel mai puternic regulator al ritmului nostru circadian. Când modificăm expunerea la lumina pe care o obținem dimineața și seara, se produce un dezechilibru al ritmului. Există consecințe negative asupra sănătății și consecințe în viața reală ca urmare a acestora”, a explicat dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie, în exclusivitate pentru DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel