Cum ne-a distrus producția locală importul de legume din Olanda. Bulai: E un important factor al păgubirii societății românești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre importul de legume în țara noastră.

După ce știrea privind legumele „bio” vândute la poartă pe DN1 a devenit virală, cu peste 330.000 de accesări, realizatorii emisiunii Nod în papură de la DC News TV au revenit pe subiect.

Marea țeapă cu legumele și fructele vândute la poartă, din grădină! Alfred Bulai: Se fac escrocherii, nu cultivă nimic!

România e mai bio decât Olanda, dar tot importăm

Alfred Bulai a explicat în emisiune că România e mult mai bio decât Olanda, făcând referire la suprafața celor două țări, industrializare sau porturi.  „La noi în România, aș zice că aproape toate zonele au rămas bio fiindcă nu avem industrie. Avem puțină industrie, așa că n-avem decât câteva zone tradiționale cu poluare. Bine, dar inclusiv chestia cu bio este o retorică neverificată de nimeni pentru că noi nu avem Protecția Consumatorului în România. Atenție pentru cei care lucrează la ANPC, nu existați. E o minciună că existați. Nu există controale reale”, a explicat Alfred Bulai. „Dacă te plângi la ANPC că morcovul cumpărat are un gust de carton, ce crezi? Te ia în seamă? Te trimite la producător”.

„Dar n-ar trebui să fii tu însuți Protecția Consumatorului? Adică dacă vezi că nu are gust bun, mănânci carton, nu mai iei a doua oară și punct”, a replicat Val Vâlcu.

„Prima jumătate a argumentului este adevărată, evident că e și responsabilitatea noastră când cumpărăm. Dar problema este că nu prea mai avem de unde să mă cumpăr. Unde să mă duc? Toate supermarketurile au același gen de produse, nu sunt diferențe între ele decât de lot. Uite, am luat roșii de la un supermarket – niște bibilici denumite cherry, dar gogonelele arată mai bine decât ele și n-au niciun gust. Ăia vând industrial, nu au nicio jenă să vândă așa ceva”, a mai spus sociologul.

Nu mai avem producție tocmai pentru că importăm legume

„Avem situația extrem de tristă nu că luăm din Olanda, ci că nu mai avem deloc producție tocmai pentru că luăm din Olanda. Olanda este, din acest punct de vedere, un important factor al păgubirii societății românești. Primul e China care vinde la un preț care reduce total șansa unor sectoare la dezvoltare. Este o chestie în întreaga Europă, nu doar în România.

De fapt, ei vin cu semințe selecționate, toate de proastă calitate. Legumele arată foarte bine, morcovii lor sunt drepți, zici că sunt făcuți pe strung, culoare frumoasă. Gustul nu este cine știe ce, dar în magazin cumperi, nu guști. Toate astea, în condițiile în care noi, în materie de legume, am dus-o bine mereu.

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel