Cum l-a influențat Pacepa pe Ronald Reagan
Înainte de a fugi în SUA, în 1978, Pacepa a fost şeful serviciilor române de informaţii externe şi mâna dreaptă a dictatorului român. La auzul dezertării lui Pacepa, Ceauşescu a făcut o criză de nervi şi a dat ordin ca Pacepa să fie urmărit în America şi ucis.
Ceaușescu, pro-occidentalul comunist
La sfârşitul anilor '70, înainte ca Pacepa să facă dezvăluiri, preşedintele Carter îl aprecia pe Ceauşescu ca fiind mai mult un moderat, luminat, tipul de pro-occidental comunist, cu care se puteau face afaceri, în contrast cu 'aripa dură' de la Moscova. Carter era convins că a ajuta această ţară independentă era un pas crucial către dezmembrarea URSS. După alegerea lui Reagan, chiar şi propriii consilieri pe politică externă erau divizaţi, unii considerând că România era o ţară moderată cu care SUA puteau lucra împotriva Moscovei, mai spune Wolf.
Ceaușescu, vicleanul calculat
Totuşi, după cum o dovedesc dezvăluirile şocante făcute de Pacepa în „Orizonturi Roşii”, moderatul Ceauşescu era o mare minciună, un viclean calculat, fiind vorba de o campanie de dezinformare creată în mod expres pentru a-i păcăli pe americanii creduli. În realitate, după a declarat Frank Wolf pentru WND, viaţa în România era mai întunecată decât la Moscova. Reagan a găsit dezvăluirile făcute de Pacepa atât de fascinante şi de convingătoare încât şi-a schimbat politica faţă de România la numai o zi după ce a primit un exemplar din „Orizonturi Roşii”, volum la care s-a referit drept cartea sa de căpătâi în ceea ce priveşte dictatorii.
Citind la WND-TV din jurnalul lui Ronald Reagan, Wolf l-a citat pe fostul preşedinte american care reflecta asupra presupusei moderaţii a României: „Aparent este un fals şi încălcările drepturilor omului sunt mai grave decât în Uniunea Sovietică”, scria Ronald Reagan în jurnal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News