Urmărește emisiunea live
Cum îți dai seama că nivelul de cortizol din corpul tău este ridicat. Primele simptome
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cortizolul este numit hormonul stresului și, în cazul în care nivelul acestuia este ridicat, atunci organismul se află într-o stare de stres. Iată care sunt primele simptome care apar.

Cortizolul este un hormon steroid care îndeplineşte multe funcţii în organism. În cantităţi mari, acest hormon poate fi eliberat în timpul stresului, psihic sau fizic, producerea sa fiind necesară pentru ca organismul uman să reziste unor asemenea situaţii.

Cortizolul este în principal responsabil pentru furnizarea de energie suficientă organismului în circumstanţe dificile - "opreşte" consumul de energie al sistemelor care nu sunt vitale. Cu toate acestea, dacă organismul eliberează prea mult din acest hormon, atunci apar probleme, scrie Rador, citând zdrave.to. În acest caz, medicii vorbesc despre hipercortizolism, care nu numai că se manifestă prin simptome neplăcute, ci şi afectează sănătatea pentru o lungă perioadă de timp.

Simptomele unui nivel crescut de cortizol

Următoarele simptome indică supraproducţia de cortizol, hormonul stresului:

Epuizare - cortizolul creşte performanţa organismului şi, de asemenea, îl tonifică în perioadele de stres. Dacă producţia sa este activă pe termen scurt, acest lucru ajută, dar, pe termen lung, devine o povară, apărând slăbiciune musculară, o senzaţie de epuizare fizică în mod constant.

Tensiune arterială crescută - cortizolul crescut pune organismul în alertă şi creşte ritmul cardiac. Ca urmare, tensiunea arterială creşte.

Stare depresivă - abundenţa hormonilor de stres afectează inevitabil lumea noastră emoţională. Consecinţele hipercortizolismului pot fi nelinişte interioară, sentimente depresive, schimbări de dispoziţie, tensiune, anxietate.

Creştere în greutate - anumite persoane se pot îngrăşa în perioadele stresante, chiar dacă mănâncă puţin, deoarece hormonii lor de stres trimit semnale că organismul trebuie să se pregătească pentru vremuri grele. Ca urmare, metabolismul încetineşte - organismul încearcă să economisească energie pentru rezervă.

Probleme ale pielii - când nivelul de cortizol din organism creşte, vasele care sunt foarte sensibile la acest hormon au de suferit. Ca urmare a spasmelor lor, a tensiunii excesive şi a leziunilor, apar vânătăi şi vindecarea rănilor încetineşte.

- Image by vectorjuice on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel