Data publicării:

Cum îndepărtezi hormonii și toxinele din carnea de pui. Trucurile banale

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karyna Panchenko)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karyna Panchenko)

Vrei să mănânci mai sănătos, însă ți-e teamă de carnea de pui din supermarketuri care ar putea conține hormoni de creștere și toxine? Există câteva metode simple prin care poți consuma o carne "curată".

Nu folosi bulion când fierbi carnea de pui pentru că nu vei mai putea îndepărta toxinele care se acumulează la suprafaţa apei. Dat fiind faptul că toxinele se ridică la suprafaţă şi pot fi eliminate cu un spumar sau chiar agăţate cu un şerveţel, încercă să fierbi carnea separat de alte ingrediente.

O altă soluţie este să ţii puiul într-o marinadă formată dintr-un litru de apă, câteva linguri de sare şi zeama de la aproximativ un sfert sau chiar o jumătate de lămâie. Pune puiul în această marinadă pentru două ore, apoi scurge marinada, prepară încă una la fel şi ține puiul încă o oră şi jumătate, potrivit cumsa.ro.

Multe dintre toxine sunt acumulate şi la nivelul organelor interne. Dacă nu au fost deja scoase înainte că puiul să fi fost pus la vânzare, nu uita să le scoţi şi să speli bine interiorul.

Mai poți folosi o metodă simplă. Tot ce trebuie să faci pentru a elimina toxinele din carnea de pui este să o scufunzi într-o baie de apă minerală carbogazoasă şi să laşi acidul de acolo să îşi facă treaba. 

O altă soluţie pentru a elimina toxinele din carnea de pui este să îl pui la fiert cu sare până ce atinge punctul de fierbere. Apa se va scurge, puiul se va spăla şi se va pregăti conform reţetei.

Trucuri pentru prepararea cărnii

Carnea care urmează a fi pusă pe grătar nu se sărează. Sarea înmoaie proteina din carne care se va scurge în grătar lăsându-ne la sfârşit cu o carne uscată. Dacă punem carnea la marinat putem pune sare întrucât atunci carnea sta în lichid.

Nu fierbeţi carnea de vită (rasolul alb, muşchiul) înainte de a o da la cuptor. Pa lângă faptul că asta duce la pierderea substanţelor nutritive, mai şi întăreşte carnea. Dacă e vorba de piesa întreagă (un muşchi întreg, un rasol întreg) e mai bine să o perpelim un pic în tigaia unsă cu ulei de măsline. Crusta rezultată va da un gust deosebit la final.

Puiul la grătar rămâne suculent, dacă ţinem carnea o ora-două într-o baie de apă sărată cu ceva foi de dafin şi cuişoare. La fel facem şi cu puiul, înainte de a-l pune întreg la cuptor.

Cum fierbi carnea tare mai repede

Pentru a grăbi fierberea, pune în oală o linguriţă inoxidabilă, alături de un păhărel de ţuică sau o linguriţă de zahăr. Nu-ţi face griji: ţuica se va evapora înainte de-şi lasa aroma în apă. După ce carnea devine moale, scoate linguriţa inoxidabilă şi adăugă legumele.

De asemenea, poți adăuga o linguriţă de bicarbonat de sodiu în oală, atunci când apa fierbe.

De ce trebuie să înmoi carnea în lapte

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să alegeţi carnea. Aveţi grijă ca aceasta să aibă culoare şi miros plăcut.

Înainte de a o pune în tigaie, este indicat să o bateţi cu un ciocan de lemn. În acest fel, carnea va fi mai fragedă. 

Mai puțină sare: Punerea sării la începutul gătitului va usca friptura și, prin urmare, o va întări. Mai bine puneți sare când o serviți sau în ultimele secunde de gătit.

Utilizarea laptelui: Înmuiați carnea în lapte cel puțin două ore. Înainte de a face asta, crestaţi carnea pentru ca laptele să pătrundă mai bine.

Tăiaţi carnea în bucăţi mici. Aveţi grijă să nu se usuce. 

Carnea de porc și de vită

Pentru a vedea dacă este proaspătă carnea, o apăsam cu degetul. Dacă adâncitură care s-a format revine repede la loc, carnea este proaspătă. Carnea proaspătă rămâne aproape uscată în locul în care este tăiată. Mirosul greu al cărnii se simte bine dacă se încălzeşte un cuţit sau o furculiţă şi se împunge carnea. Când nu este proaspătă, cuţitul sau furculiţa vor căpăta un miros neplăcut.

Friptura de vacă va căpăta un gust picant dacă înainte cu doar câteva de a o prepara se unge carnea cu muştar. Apoi, se frige înăbuşit.

Şniţelele şi grătarele sunt mai fragede dacă înainte cu 1-2 ore de a le prăji se ung cu oţet amestecat cu ulei.

Carnea nu se va săra cu mult timp înainte de a o găti ca să nu lase zeamă deoarece, pierzând sucul, gustul devine fad şi se reduc din proprietăţile nutritive.

Pieliţa de pe ficat se scoate uşor dacă se cufundă ficatul un minut în apă fierbinte. Ficatul devine foarte gustos dacă înainte de a fi prăjit se ţine 2-3 ore în lapte. Ficatul nu se sărează înainte de a-l prăji, altfel se întăreşte.

Peştele

Pentru a afla dacă peştele este proaspăt, se pune într-un lighean cu apă. Peştele proaspăt cade la fund. Peştele proaspăt, de curând pescuit, are solzii netezi, lucioşi şi strâns lipiţi de corp, ochii bulbucaţi şi limpezi, branhiile de culoare roşie aprinsă, iar burta nu este umflată.

Peştele prăjit este deosebit de gustos dacă se ţine 5-10 minute în lapte. Apoi, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei foarte încins. Pentru ca peştele să nu se fărâmiţeze la prăjit, se recomandă să se săreze cu 10-15 minute înainte de a-l prăji. Pentru ca peştele sau carnea să se rumenească bine, înainte de a se pune la prăjit, trebuie zvântate cu un şervet. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel