Data publicării:

China mizează pe o Europă mai apropiată de ea pe fondul tensiunilor cu SUA: Suntem "alegerea rațională" în fața incertitudinii

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

China îndeamnă Uniunea Europeană să își consolideze relațiile economice cu Beijingul, pe fondul incertitudinii generate de noile politici comerciale ale administrației Trump.

Uniunea Europeană ar trebui să își protejeze interesele și să ia „alegerea rațională” de a se orienta și mai mult spre China, având în vedere incertitudinile generate de noua administrație de la Washington, a susținut publicația de stat chineză Global Times într-un editorial.

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, urmează să efectueze o vizită în China săptămâna aceasta, după ce a fost în Statele Unite pentru a atenua tensiunile comerciale dintre cele două blocuri economice. Recent, UE și SUA au amenințat reciproc cu impunerea de tarife suplimentare pentru produse în valoare de miliarde de dolari.

Donald Trump a anunțat o nouă rundă de tarife asupra vehiculelor importate din Europa

La scurt timp după vizita lui Sefcovic, președintele american Donald Trump a anunțat o nouă rundă de tarife asupra vehiculelor importate, o decizie ce ar putea afecta semnificativ producătorii auto europeni, în special companiile germane, care trimit aproape un sfert din exporturile lor de automobile pe piața americană.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat vehement decizia Washingtonului, susținând că aceasta va avea efecte negative atât asupra afacerilor, cât și asupra consumatorilor. Ea a reafirmat angajamentul UE de a proteja interesele economice europene prin negocieri.

Potrivit Global Times, China se profilează tot mai mult ca un partener economic stabil și de închidere pentru Europa, în contextul unei politici americane din ce în ce mai impredictibile.

Pe agenda lui Sefcovic se află discutarea dezechilibrului comercial dintre UE și China, precum și provocările cu care se confruntă firmele europene care operează pe piața chineză. Aceste probleme includ lipsa accesului egal la licitații publice, barierele la intrarea pe piață și restricțiile privind transferul de date peste granițe, conform lui Jens Eskelund, președintele Camerei de Comerț a UE în China.

"Europa ar trebui să adopte o abordare pragmatică și să își dezvolte relațiile cu China într-un mod mai echilibrat"

Totuși, Sefcovic va sublinia și necesitatea consolidării relațiilor economice dintre Europa și China, întrucât Uniunea Europeană rămâne una dintre cele mai importante piețe de export pentru produsele chinezești.

Această vizită face parte dintr-o serie de întâlniri de nivel înalt dintre oficiali europeni și chinezi. Ministrul de externe al Portugaliei și omologul său francez se numără printre ceilalți lideri europeni care vor vizita Beijingul în această săptămână.

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a declarat într-o discuție cu omologul său portughez că Beijingul sprijină Europa în menținerea "autonomiei strategice" și dorește o colaborare mai strânsă pentru consolidarea relațiilor China-UE.

Pe fondul sancțiunilor economice impuse de SUA, China a răspuns cu propriile măsuri restrictive.

„În fața unui peisaj internațional în continuă schimbare, Europa ar trebui să adopte o abordare pragmatică și să își dezvolte relațiile cu China într-un mod mai echilibrat, făcând alegerea rațională de a-și aprofunda colaborarea cu Beijingul”, a concluzionat Global Times, potrivit Reuters.

CITEȘTE ȘI: China este "cea mai mare amenințare militară și cibernetică pentru SUA", spun șefii serviciilor de informații 

Trump, dispus să reducă tarifele pentru a convinge China să accepte vânzarea TikTok

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel