Cum îi ținem pe tineri în țară. Statul le plătește studiile, iar apoi îi pierde. „Nu-l poți lega de glie făcându-l sclav al sistemului de învățământ”
Val Vâlcu și Marian Daragiu au discutat despre o sincopă din sisntemul educațional care aduce pierderi pe termen mediu și lung.
Invitat la DC News, Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației Naționale, a fost provocat de Val Vâlcu la o discuție referitoare la tinerii care își finalizează studiile în România, iar apoi merg și muncesc în alte țări, aducând un plus valoare acelor țări, de regulă state vest-europene:
„După ce un tânăr face o școală, de zidar de exemplu, pleacă în Austria...“, a spus Val Vâlcu.
„Aici este o dilemă. Cum faci să-ți ții copiii acasă? Păi, trebuie să fii atât de competitiv, inclusiv la nivel de salarizare, chiar dacă nu ajungi la nivelul din Germania sau Austria, încât copilul să nu plece...“, a completat Marian Daragiu.
„Da, dar i-ai plătit trei ani cazarea și masa... Nu ești într-un contract cu el?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Banca Mondială, prin anii '90, recomanda să nu considerăm învățământul gratuit, că asta e marea minciună din România. Domn'le, învățământul nu e gratuit. Ce nu e obligatoriu nu e nici gratuit. Statul plătește pentru tine. Dacă te duci și lucrezi în altă țară, e în regulă, plătește-i statului român cursurile. Banca Mondială recomanda asta, mai ales țărilor în curs de dezvoltare. Ți-ai plătit studiile, liber. Ți le-a plătit statul, te reglezi cu statul.“, a continuat Val Vâlcu.
„Este important să ne ținem copiii acasă și e important ca țara să le ofere nu doar șansa, ci și contextul în care copilul să se simtă motivat să rămână în România și aici să și producă. Ultimul studiu de anul trecut relevă faptul că investiția în educație este extrem de profitabilă în condițiile în care la fiecare leu investit într-un copil care intră în învățământul preșcolar și până la nivel de master, acel copil îți va retuna 8 lei de-a lungul vieții“, spus Marian Daragiu.
„Păi, 4 milioane îi returnează în Spania, Italia...“, a completat Val Vâlcu.
„Dacă sunt plecați din țară îi vor returna acolo, dar, conform acelui studiu, un tânăr care termină 8 clase va câștiga de două ori mai mult decât unul care are 4 clase, iar cel cu liceu de două ori mai mult decât cel cu 8 clase și tot așa. Investiția în educație rămâne una primordială, dar iată că trebuie să privim și dintr-o perspectivă integrată împreună cu angajatorul și mediul de afaceri astfel încât tânărul să rămână în țară. Sigur că nu-l poți obliga, suntem cetățeni ai acestei țări, dar și ai UE, și nu-l poți lega de glie făcându-l sclav al sistemului de învățământ pentru că am investit. Este dreptul fundamental al fiecărui copil să acceseze educația și apoi să decidă“, a spus Marian Daragiu.
„De la nivelul universitar în sus discutăm... Contribuabilul se poate întreba pentru ce plătește dacă tânărul pleacă din țară. Putem vorbi de un contract între universitate și student. Finanțarea este ilegală. Cel care merge în agricultură și plătește taxe îl ține la școală pe cel care merge la licență și master“, a spus Val Vâlcu.
„Ministrul a deschis această posibilitate de a consulta publicul astfel încât să avem o lege a educației care să răspundă acestor întrebări. Pe de altă parte, puneți-vă în locul tânărului“, a adăugat Marian Daragiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News