Cum îi păcăleau ciobanii români pe ruși în preajma Marii Uniri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Într-o dezbatere la DC News pe tema Centenarului Marii Uniri, istoricul Marius Diaconescu a amintit că rusificarea românilor din Basarabia era mult mai violentă decât maghiarizarea românilor din Transilvania. Acesta a amintit că după 1871, rușii au interzis învățămândul în limba română, slujba era doar în limba rusă iar cei care erau prinși cu cărți românești în Basarabia riscau să ajungă în Siberia.

Istoricul Marius Diaconescu a povestit și cum erau păcălite autoritățile ruse.

„Venea mocanii, (nr. - ciobani, locuitori români din regiunile muntoase, în special din Transilvania, care posedă tume de oi) din zona Sibiului, care treceau oile spre Crimeea. Câțiva și-au făcut relații de prietenie cu anumiți basarabeni. Dacă basarabenii care veneau din România în Basarabia erau controlați la sânge să nu aibă materiale de ”propagandă” la ei, cum le spuneau, grănicerii ruși nu se gândeau că mocanii pot să ducă cărți pe lângă turmele de oi. Acești mocani duceau cărți românești în Basarabia”, a povestit Marius Diaconescu.

Urmărește aici interviul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel