Data publicării:

Cum îi afectează divorţul pe copii. Dana Săvuică şi psih. Radu Leca vin cu explicaţii. "Părinţii îi pot îmbolnăvi! Se creează un pattern"

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Divorţurile sunt complicate şi dureroase, mai cu seamă pentru copii. Dana Săvuică spune ce lecţie a învăţat din experienţa ei din 2016 când s-a despărţit de Răzvan Stanciu.

Dana Săvuică a fost prezentă în platoul emisiunii "Ultrapsihologie" unde a vorbit din propria experienţă despre divorţul din 2016 de Răzvan Stanciu şi efectele deciziei celor doi asupra celor dragi din jur.

Dana Săvuică a început cu o mărturie personală: "Eu am crescut în spiritul acesta -  că trebuie să fii cuminte, să fii obedientă, să te măriţi decât să stai prea mult cu un băiat... practic, mie alimentându-se acest gen de educaţie - nici prin cap nu-mi trecea să ajung la un divorţ. Îl luam ca pe un eşec personal. Ego-ul meu era atât de mare încât mă gândeam că eu, ca femeie, trebuie să arăt că am o căsnicie perfectă şi că totul e pe roz. Trăgeam speranţa că lucrurile se vor alinia la un moment dat. Dar când vezi că trece timpul şi punţile de legătură, de comunicare dispar, trebuie să te gândeşti mai mult la cei din jur.

Copilul meu a venit la mine şi mi-a zis - "Mai bine divorţaţi!", pentru că auzea scandalurile. Eu nu-mi dădeam seama ce vibe negativ putea să aibă copilul meu din cauza asta. Eu tot căutam soluţii, dar de fapt trebuie să mă uit în jur şi să văd că deja tensiunile existau şi trebuia să fac acolo curăţenie.

Cred că sunt foarte mulţi copii care îşi asumă şi îşi iau asupra lor o vinovăţie care nu-i a lor şi care-i îmbolnăveşte. Am văzut foarte mulţi copii care stau în cochilia lor, sunt timizi, complexaţi, nu vorbesc pentru că părinţii sunt cei care ţipă, urlă... şi atunci sunt anumite lucruri care li se întâmplă copiilor care nu sunt deloc bune pentru ei şi pentru viitorul lor ca adult. Cumva se creează şi un pattern nefavorabil. Cu siguranţă, aceşti copii ori nu se căsătoresc, ori nu fac copii ori o să aplice partenerilor lor de viaţă acelaşi gen de tratament pe care l-au văzut la părinţii lor."

În completare, psih. Radu Leca a venit cu un exerciţiu de imaginaţie "Vine copilul şi spune aşa - Mamă, simt că lumea mea s-a prăbuşit. Cum reacţionăm? Mergem pe varianta  - De ce, scumpa mea? La ce te referi?"

Dana Săvuică: Da! Eu aş sta de vorbă cu copilul şi aş încerca să-l fac să înţeleagă că orice şut în fund e un pas înainte. Şi că trebuie să ia partea bună a situaţiei - faptul că poţi să-ţi dai un restart. Faptul că ai libertatea să te exprimi altfel decât te exprimai înainte pentru că nu aveai loc de certurile care existau în casă. Copilul trebuie să înţeleagă că părinţii, chiar dacă s-ar despărţit fizic, psihic... sunt tot acolo pentru el.

Emisiunea completă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel