Cum este înecată istoria lumii sub pretextul modernizării - GALERIE FOTO
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Publicat pe: 02 feb 2013, 14:11
WhatsApp

Monumente istorice, care au dăinuit sute de ani, sunt înecate de civilizația modernă sub pretextul modernizării și a creșterii nivelului de trai. În graba de a crea lacuri artificiale sau baraje pentru hidrocentrale sunt scufundate sate întregi, dar în multe locuri de pe pământ biserici, palate sau cetăţi străpung luciul apei şi ies la suprafaţă, devenind importante puncte de atracţie turistică. O astfel de construcţie se găseşte în România.

 1. Biserica Sfântul Nicolae, Macedonia

 Aflată în localitatea Mavrovo, biserica a fost construită în anul 1850 şi a dăinuit vreme de 153 de ani, până când autorităţile locale au decis că în zonă este necesară construirea unui lac artificial. În urma acestei măsuri, aşezământul de cult, alături de alte clădiri, a fost complet scufundat, însă turla şi o parte din biserică se ridică şi astăzi la suprafaţa apei, fiind vizibilă mai ales în timpul verilor secetoase.

 2. Biserica Altgraun din Lacul Reschen, Italia

 

Proiectul de construire a unui lac artificial în zonă a fost avansat încă din perioada anilor 1920, de către compania Montecatini, însă punerea sa în practică s-a dovedit extrem de dificilă, din cauza opoziţiei puternice a localnicilor din zonă. După ani de întârzieri, proiectul a fost totuşi aplicat, iar satele Grau şi Reschen au fost scufundate, în anul 1950. În total, au fost "înecate" 163 de clădiri, între care şi faimoasa biserică, al cărei turn cu ceas se ridică totuşi cu 6 metri deasupra luciului apei şi este un important punct de atracţie turistică.

 3. Biserica din Petrolandia, Brazilia

 Petrolandia este un oraş brazilian aflat în apropierea râului Sao Francisco. Cursul apei a fost deviat pentru construirea unui baraj, iar singura clădire rămasă în picioare în urma acestor lucrări este biserica, una neobişnuită, dar extrem de frumoasă.

 4. Turnul Kalaizin, Rusia

 Este o construţie în stil neo-clasic, care se ridică 74,5 metri deasupra apei. Se află la 150 km de Moscova, pe râul Volga, în apropiere de vechiul oraş Kalaizin, şi a fost scufundat o dată cu construirea rezervorului Uglich. A fost construit în perioada 1896-1900, ca parte a Mănăstirii Sfântul Nicolae.

 5. Palatul Jal Mahal, India

Se află situat în mijlocul lacului Man Sagar, din oraşul Jaipur, capitala statului Rajasthan. Construit în anul 1799, pentru familia regală, acesta a fost treptat inundat, iar în timpul sezonului ploios patru etaje rămân sub nivelul apei. A fost restaurat recent, iar etajul superior, al cincilea, poate fi vizitat de către turişti.

 6. Biserica de la Mediano, Spania

 Se află în provincia iberică Huesca şi a fost construită în anul 1960. A fost scufundată împreună cu întreg satul Mediano în anul 1960, când în zonă a fost construit un lac artificial.

 7. Ruinele Cetăţii Tricule, România

 Cetatea Tricule a fost construită în secolul al XV-lea, cu scopul de a opri expansiunea otomanilor spre vestul Europei. Ruinele sale se văd şi astăzi, în localitatea Şviniţa, la graniţa dintre România şi Serbia. Cele trei turnuri ale cetăţii erau dispuse în formă de triunghi, iar astăzi ele se scaldă în apele Dunarii, cel dinspre sud fiind în întregime subacvatic. Au fost inundate ca urmare a ridicării nivelului Dunarii, din cauza barajului de la Gura Văii, construit în anul 1971.

 8. Biserica Naşterea Domnului, Rusia

 A fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în localitatea Krokhino. Era situată pe malul Lacului Beloie, de unde izvorăşte râul Şeksna, dar a fost scufundată când sovieticii au început aici construcţia unei hidrocentrale. Biserica este pe jumătate distrusă, dar în 2009 autorităţile au demarat un proiect de salvare a sa, mai ales că este un important punct de atracţie turistică.(Sursa: rtv.net)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?