Data publicării:

Cum au răspuns crizei, până în prezent, SUA, Germania, Franța, Italia, Canada, Japonia

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Guvernele și băncile centrale din întreaga lume au lansat stimulente monetare și fiscale, pentru a sprijini economiile lovite de pandemia de coronavirus, informează Reuters.

Cum au răspuns crizei, până în prezent:

STATELE UNITE


Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor în două reuniuni de urgență din 3 martie și 15 martie, ducând rata fondurilor federale la 0-0,25%, împreună cu un program de achiziții de active în valoare de 700 de miliarde de dolari.

Pe 23 martie Fed a venit cu un program de achiziții și active nelimitat și deschis.

Piața a fost inundată cu lichidități, după încheierea unor acorduri de răscumpărare în valoare de mii de miliarde de dolari. A fost pus la punct un program pentru sprijinirea fondurilor pieței monetare; finanțări pentru companii prin acordarea de împrumuturi de până la patru ani; finanțări pentru a ajuta fluxul de credit pe piețele de valori mobiliare; posibilități de extindere a creditelor pentru IMM.

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de ajutor de 2.200 de miliarde de dolari - cel mai mare din istorie - pe 27 martie, inclusiv un fond de 500 de miliarde de dolari pentru a ajuta industriile cel mai greu lovite, precum și un pachet plăți directe de până la 3000 de dolari pentru milioane de familii americane.

GERMANIA

Pachet de până la 750 de miliarde de euro la 23 martie; 100 de miliarde de euro pentru un fond de stabilitate economică care poate lua participații directe în companii; 100 de miliarde de euro în credit către banca de dezvoltare a sectorului public KfW pentru împrumuturi pentru companiile aflate în dificultate; fondul de stabilitate va oferi 400 de miliarde de euro în garanții de împrumut.

FRANŢA

Pachet de măsuri în valoare de 45 de miliarde de euro în 17 martie, pentru a ajuta companiile și lucrătorii; a garantat până la 300 de miliarde de euro împrumuturi corporative de la băncile comerciale pe 16 martie.

ITALIA

Decret de urgență în valoare de 25 de miliarde de euro pe 16 martie, care suspendă rambursarea împrumuturilor și creditelor ipotecare pentru companii și familii și creșterea fondurilor pentru a ajuta firmele să își plătească lucrătorii concediați temporar.

SPANIA

Un pachet de 200 de miliarde de euro pe 17 martie; jumătate din asistența economică în garanții de credit acordate de stat pentru companii și restul împrumuturi și ajutoare pentru persoanele vulnerabile.

REGATUL UNIT

Banca Angliei a redus dobânzile cu 65 de puncte de bază în două întâlniri de urgență din 11 martie și 19 martie; a scăzut rata dobânzii până la un nivel record de 0,10%; a anunțat 200 de miliarde de lire sterline pentru achiziții de obligațiuni.

Banca Angliei a introdus și un nou program de credite ieftine și a luat măsuri pentru a ajuta băncile să acorde credite. O facilitate de finanțare corporativă BoE va cumpăra obigațiuni cu o scadență de până la 12 luni de la companiile care au avut înainte de criză un rating pozitiv.

Un plan de stimulare de 30 de miliarde de lire a fost lansat pe 11 martie; 330 miliarde de lire sterline în garanții pentru împrumuturi; s-a oferit să plătească 80% din cheltuielile salariale până la un maxim de 2.500 de lire sterline pe lună pentru un angajat. De asemenea, întreprinderile au posibilitatea să păstreze pentru moment 30 de miliarde de lire sterline reprezentând TVA.

CANADA

STIMUL MONETAR - Banca Canadei a redus ratele dobânzii în trei întâlniri de urgență din 4 martie (50bps), 13 martie (50 bps) și 27 martie (50 bps), ducând-o la 0,25%. De asemenea, Banca a mai spus, pe 27 martie, că va cumpăra titluri de stat din Canada pe piața secundară.

Alte 50 de miliarde de dolari canadieni merg într-un program de achiziție de credite ipotecare asigurate, iar companiile au un program de sprijin de 10 miliarde de dolari canadieni.

Companiile și familiile vor beneficia de amânări foscale în valoare de 55 de miliarde de dolari canadinei, iar familiile cu venituri reduse și muncitorii au un pachet de ajutor de 27 de miliarde de dolari canadieni.

JAPONIA

Banca Japoniei achiziționează active riscante, inclusiv obligațiuni corporative. De asemenea, a creat un nou program de împrumut pentru extinderea creditelor cu un an și dobândă zero pentru instituții financiare.

Guvernul Japoniei va demara în curând activitatea unui pachet de stimulare care ar putea fi în valoare de 10% din PIB.

Guvernul a anunțat cheltuieli suplimentare de 430,8 miliarde de yeni, destinate în mare măsură să sprijine întreprinderile mici și mijlocii afectate. De asemenea, va finanța modernizări la unitățile medicale și va subvenționa angajații forțați să plece în concediu din cauza școlilor închise.

CHINA

Banca Populară a Chinei (PBOC) a scăzut ratel ale dobânzilor și a efectuat diferite injecții de lichiditate și alte politici de relaxare de la începutul anului.

PBOC a redus și rezervele minime pe care băncile trebuie să le dețină, pentru a doua oară în acest an, la 13 martie, eliberând 550 de miliarde de yuani.

China a oferit o finanțare mai ușoară pentru întreprinderile mici și mijlocii, prin refinanțări și discounturi în valoare de 500 de miliarde de yuani (25 februarie) și a crescut, de asemenea, cota de împrumut a băncilor cu 350 de miliarde de yuani pentru credite acordate micilor afaceri.

China urmează să pună ân mișcare un program de stimulente fiscale în valoare de mii de miliarde de yuani, pentru stimularea investițiilor în infrastructură, susținute cu până la 2.800 de mii de miliarde de yuani în obligațiuni speciale ale administrației locale. Deficitul bugetar ar putea crește la niveluri record.

Biroul politic al partidului a solicitat extinderea deficitului bugetar, emiterea de obligațiuni locale și naționale, scăderea ratelor dobânzilor, amânarea rambursărilor împrumuturilor, reducerea blocajelor în lanțul de aprovizionare și stimularea consumului, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel