Data actualizării:
Data publicării:

Cum au distrus comuniștii ideea de muncă. Bulai propune o soluție în problema școlilor profesionale din România

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Profesorul și sociologul Alfreb Bulai a vorbi despre controversatul subiect al școlilor profesionale.

Alfred Bulai a făcut o paralelă cu situația dinainte de Revoluție și a sesizat un paradox: Comuniștii au vrut să înnobileze ideea de muncă, dar de fapt i-au dat un caracter peiorativ.

„La liceu erau obligatorii 10 clase, apoi era treapta a doua. Mulți se opreau la 10 clase și lucrau, de la 16 ani puteau să lucreze în întreprinderi. După 1990, dar și în perioada respectivă (n.r. - perioada comunistă) cei care nu aveau șanse la treapta a doua puteau să facă o școală profesională. Dar eticheta care s-a pus pe școala profesională era că e cea mai nasoală chestie care ți se poate întâmpla, că e un model de insucces.

Culmea, comuniștii au reușit ca în loc să înnobileze ideea de muncitor au i-au dat o coloratură foarte peiorativă, tocmai sugerând acest mecanism. După 1990 nimeni nu a mai vrut școli profesionale. Spre exemplu în Germania o școală de meserii nu e văzută atât de abominabil precum e la noi. Sunt tineri germani care vor să facă anumite meserii”, a precizat Bulai.

Profesorul a adăugat că o soluție ar fi cultivarea ideii de liceu dublu, cu finalizări diferite. Adică un liceu profesional și un liceu convențional.

Alfred Bulai e de părere că un liceu tip profesional s-ar putea face în 3 ani în loc de 4 iar materii precum matematica și limba română să fie studiate la un nivel minimal. În rest să fie „multă activitate practică pe anumite tipuri de meserii care au o anumite perspectivă”.

„La noi, culmea, meseriile se învață la locul de muncă”, a conchis Alfred Bulai, în cadrul emisiunii Nod în Papură la DC News TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel