Data publicării:
Cum au apărut căsătoriile în rândul copiilor rromi. Daragiu: În trecut, boierul lua jumătate din familie şi o vindea
Marian Daragiu şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre problema căsătoriilor între copiii rromi la vârste de numai 12-13 ani.
Căsătoriile la vârste fragede au fost unul dintre subiectele aduse la masa discuţiilor. "Eu, personal, şi colegii din Partida Rromilor ProEuropa condamnăm cu vehemenţă căsătoria între copii. Am tot auzit de astfel de cazuri, nu suntem de acord cu ele, ştiu traumele şi obiceiurile nesănătoase cu care vin din istorie aceşti părinţi din comunităţi cvasiermetice unde şi nouă ne este foarte greu să lucrăm. Se spune, în istorie, că în perioada sclaviei rromii nu aveau dreptul de a decide asupra propriilor lor familii.
Dacă stăpânului i se părea că familia trebuie să se despartă ca să vândă jumătate din ea unui alt boier, lua jumătate din familie şi o vindea. Sau, în multe situaţii, fetiţa care începea să capete forme de adolescentă devenea fată în casă şi atunci se întâmplau aceste violuri. Şi, atunci, părinţii preferau mai degrabă să-şi căsătorească odraslele în rândul sclavilor, chiar de la vârste mai fragede, tocmai pentru a avea un argument în plus în momentul în care apăreau adulţii "pofticioşi", a explicat Marian Daragiu, la DCNews TV.
"Trebuie să lăsăm copiii să meargă la şcoală"
Autointitulatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, a stabilit încă din 2014, împreună cu Staborul reunit la Sibiu, ca în familiile de rromi căsătoriile copiilor să se facă doar de la 16 ani, nu mai devreme, cum se practica până acum.
"Timpul ne duce spre o lume mai modernă. Noi nu putem să rămânem în urmă, aşa că am decis: căsătoriile să se facă de la 16 ani, să putem merge cu copiii la cununiile oficiale, la Primărie. Trebuie să lăsăm copiii să meargă la şcoală", a spus Dorin Cioabă.
Potrivit acestuia, logodna între copii cu vârste sub 16 ani va fi permisă în continuare, ocazie cu care vor putea fi organizate petreceri, fără însă a se purta haine de nuntă, respectiv rochie de mireasă, şi fără a se strânge dar. Conform lui Cioabă, căsătoria copiilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani se va putea face cu acordul părinţilor, aşa cum, de altfel, prevede legislaţia românească, iar cei care încalcă această prevedere vor fi sancţionaţi prin excluderea din comunitate, fiind sesizate şi autorităţile cu privire la încălcarea legii.
Problema căsătoriilor cu minori în rândul comunităţii rrome rămâne însă neclarificată. Mulţi alerg să nu ţină cont de decizia de la Sibiu pentru că nu îl recunosc pe Dorin Cioabă ca lider şi îşi căsătoresc, în continuare, copiii de la vârste mai mici de 16 ani.
Emisiunea în format complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News