Cum arată cel mai nou costum pentru astronauții Artemis de la NASA, cu care poți sta pe Lună - Video în articol
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cum arată cel mai nou costum pentru astronauții Artemis de la NASA, cu care poți sta pe Lună / Foto: Captură video Youtube
Cum arată cel mai nou costum pentru astronauții Artemis de la NASA, cu care poți sta pe Lună / Foto: Captură video Youtube
Vezi în articol cum arată cel mai nou costum pentru astronauții Artemis de la NASA, cu care poți sta pe Lună.

Axiom Space construiește noile costume spațiale într-un parteneriat comercial similar cu cel dintre agenția spațială și SpaceX, scrie nytimes.com. În spațiu, costumele lunare sunt culmea modei, iar oficialii NASA au arătat miercuri ce vor purta astronauții când vor călca pe Lună în următorii ani.

"Dezvoltăm un costum spațial pentru o nouă generație", a declarat Robert D. Cabana, administratorul asociat al NASA, în timpul unui eveniment la Houston, care a dezvăluit noul costum.

Cea mai recentă ținută pentru spațiul lunar, negru cu lumini portocalii și albastre, vine de la Axiom Space din Houston. Adresându-se la această companie privată, NASA se bazează din nou pe noi întreprinderi spațiale comerciale pentru a furniza componente cheie mai rapid și mai ieftin decât ar putea dezvolta ea însăși.

Abordarea urmează șablonul folosit de NASA în angajarea față de compana lui Elon Musk, SpaceX, pentru a duce astronauți la și de la Stația Spațială Internațională spre suprafața lunară în misiunea pentru care au fost concepute costumele Axiom.

Costumele Axiom vor fi purtate în timpul misiunii Artemis III



Costumul lunar este o componentă cheie necesară pentru programul Artemis, care va trimite astronauți înapoi pe Lună, deoarece NASA se confruntă cu o concurență sporită în spațiu și pe Lună, în contextul în care sectorul spațial al Chinei este în plină expansiune. Costumele Axiom vor fi purtate în timpul misiunii Artemis III, prima aterizare pe Lună a programului, care este programată pentru 2025.

În timpul dezvăluirii de miercuri pe o scenă de la Centrul Spațial Houston, James Stein, inginerul șef al costumului, a demonstrat roata lunară, arătând cum se poate ghemui un astronaut și că se poate mișca cu ușurință. Bula mare transparentă din jurul capului oferă vizibilitate largă, precum și iluminare, ceea ce va fi important atunci când astronauții pășesc în craterele de pe Lună. NASA speră să studieze gheața de pe fundul craterelor reci și umbrite. De asemenea, costumul are o montură pentru o cameră de înaltă definiție.

Ce alte dotări are costumul spațial

Astronauții vor intra și ieși din costumul spațial printr-o trapă din spate.

"Îți pui picioarele, pui brațele înăuntru și apoi ai intrat în costum", a spus Russell Ralston, director adjunct de program pentru activități extravehiculare la Axiom Space. "Și apoi închideam trapa", a explicat acesta.

Pe spate este un instrument asemănător unui rucsac care conține sistemul de susținere a vieții.

"Poți să te gândești la el ca la un rezervor de scufundări foarte elegant și un aer condiționat, oarecum combinate într-unul singur", a spus domnul Ralston.

Dar prototipul prezentat miercuri nu este exact costumul în care astronauții vor merge pe Lună. În primul rând, costumele reale vor fi albe, reflectând căldura de la lumina soarelui în loc să o absoarbă, așa cum ar fi în cazul unei culori mai închise. Pentru Lună, costumul va avea un strat exterior de izolare pentru a proteja astronautul de temperaturi extreme, radiații și praf.

Axiom este condus de Michael Suffredini, care anterior a fost director de program al NASA pentru Stația Spațială Internațională. Compania s-a concentrat în primul rând pe orbita joasă a Pământului, trimițând astronauți privați la I.S.S. și pe construirea unui modul privat care să fie adăugat la stația spațială. O variantă a costumului lunar ar putea fi folosită pe o viitoare stație spațială privată Axiom pentru plimbări în spațiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel